8 bizarnih moći britanske kraljice Elizabete

Uloga kraljice Velike Britanije jasno je mnogima uglavnom je ceremonijalna, ali Elizabeta II i dalje ima veliku moć. Neki aspekti te moći su pokazatelj toga da svijet još nije odustao od monarhije, a neki su u najmanju ruku bizarni, piše Business Insider.

Foto: Royal.uk

Kraljica je vlasnica svih labudova na Temzi

Svi neobilježeni labudovi pripadaju Kraljici iako Kruna demonstrira svoju ulogu samo u određenim dijelovima Temze. Danas se ta tradicija ogleda u jedinstvenom običaju hvatanja i prstenovanja labudova, koji se potom ponovo puštaju u divljinu. “Love” ih stručnjaci obučeni u tradicionalne uniforme u pratnji zvaničnog obilježivača.

Kraljica je vlasnica svih delfina u britanskim vodama

Svi kitovi i delfini koji plivaju oko Ostrva u vlasništvu su Kraljice i to prema odluci iz 1324. godine kada je Britanijom vladao Edvard II.

Kraljica može da vozi bez vozačke dozvole

Vozačke dozvole se izdaju u kraljičino ime, a ona ostaje jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj nije potrebna dozvola da vozi niti njena kola moraju imati registarske tablice. Kraljica se odlično snalazi za volanom, budući da je naučila da vozi još tokom Drugog svjetskog rata, kada je upravljala vozilom hitne pomoći. Zahvaljujući dobroj obuci, umije da zamijeni i svjećice.

Kraljica ima dva rođendana

Kada ste monarh jedne države, jedan rođendan nije dovoljan. Kraljičin zvanični rođendan slavi se jedne od subota u junu, iako je njen stvarni rođendan 21. aprila.

Kraljica posjeduje privatni bankomat

U podrumu Bekingemske palate instaliran je bankomat iz čisto praktičnih razloga. Kraljica ima karticu banke Coutts, jedne od najprestižnijih u Britaniji.

Kraljica ima ličnog pjesnika

Pjesnik laureat je počasna titula koju Britansko društvo dodjeljuje pjesniku “čiji je rad od nacionalnog značaja”. Kad je ta titula prvi put uvedena, kraljičin pjesnik dobijao je 200 funti godišnje i buteljku vina. Sada lauret dobija bure šerija.

Kraljica ima mogućnost da sruši vladu Australije

Budući da se nalazi i na čelu Australije, kraljica ima određenu nadmoć u odnosu na vladu te zemlje. Na primjer, 1975. kraljičin predstavnik u toj zemlji ser John Cerr otpustio je premijera, a tri sata kasnije i parlament. Izbori su morali da se u cjelosti sprovedu.

Osim Velike Britanije i Australije, kraljica vlada Antigvom i Barbudima, Bahamima, Barbadosom, Belizeom, Kanadom, Grenadom, Jamajkom, Novim Zelandom, Papuom Novom Gvinejom, Sent Kitsom i Nevisom, Svetom Lucijom, Sent Vinsentom i Grenadinima, Solomonskim ostrvima i Tuvaluom. Svi su članovi Komonvelta, odnosno, nekadašnje britanske kolonije.

Ona je i na čelu crkve

Kraljica Elizabeta II je i na čelu Anglikanske crkve koju je ustanovio kralj Henry VIII nakon odvajanja od katoličanstva u 16. vijeku.

Njena zvanična titula je “braniteljka vjere i vrhunski vladar Anglikanske crkve”. Ona također ima moć da postavlja biskupe i nadbiskupe.

Zanimljivo je da nasljednici krune ne mogu biti druge vjeroispovijesti. Naprimjer, ako bi princ Charles poželio da pređe na islam, ne bi mogao da naslijedi tron.

Kraljica ima i određena historijska prava i privilegije. Evo nekih od njih:

  • Vojvoda od Atola mora da ružama pospe stazu kojom kraljica prolazi svaki put kad mu ona to zatraži. Posljednji put to se desilo za vrijeme vladavine kraljice Viktorije. Nije poznato da li ruže moraju biti neke određene boje.
  • Ako kraljica prođe pored Kidveli zamka u Velsu, kućepazitelj joj mora ponuditi zaštitnika u punom oklopu. Istini za volju, zamak je ruina, pa se ovo pravilo ne primjenjuje.
  • Vlasnik Folisa mora isporučiti, na zahtjev, grudvu snijega usred ljeta.
  • Grad Gloster plaća korištenje kraljevske zemlje pravljenjem džinovske pite od mesa jegulje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content