Najpoznatiji drevni gradovi i blaga Turske

Anadolija nije samo kolijevka mnogih drevnih civilizacija, već i izvor brojnih otkrića. Ovdje se susreću Istok i Zapad, a svaki korak otkriva nova iznenađenja i slojeve bogate prošlosti.

Foto: TGA

Putujući duž zapadne obale zemlje, koja se proteže od Egejskog do Sredozemnog mora, otkrit ćete najljepša svjetska drevna blaga koja oživljavaju mitove. Zahvaljujući projektu Noć muzeja, neka od ovih arheoloških nalazišta sada su otvorena za posjetitelje do ponoći kako bi se što više ljudi moglo upoznati s bogatom baštinom Turske. Prožeta nezaobilaznim turskim drevnim gradovima, ova regija uz kristalno plave vode Egejskog i Sredozemnog mora također poziva goste da uživaju u jedinstvenoj kulinarskoj tradiciji regije i namirnicma koje čine srž mediteranske ishrane. 

U srcu legende: Troja

Turska je bogata fascinantnim drevnim gradovima, ali svakako jedan od najpoznatijih je Troja, mjesto UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Smještena na padinama planine Ide u Čanakalama, Troja – sa devet gradskih naselja iz različitih historijskih perioda, bila je dom brojnim civilizacijama. Kao mjesto gdje se odvijala Trojanska bitka u Homerovom drvenom epu „Ilijada”, Troja je prva stanica na Enejinoj ruti, jedinoj kulturnoj ruti registrovanoj u Vijeću Evrope koja počinje u Turskoj.

Nezaobilazna atrakcija: Muzej Troje, smješten na ulazu u drevni grad, osvojio je najprestižnije evropske nagrade za muzeologiju. Ovaj muzej nudi duboki uvid u historiju i kulturu Troje kroz jasne i sveobuhvatne izložbe artefakata i drugih nalaza iskopanih na tom području.

Troja; Foto: TGA

Efes: Veličanstveni lučki grad 

Efes, još jedan slavni drevni grad u Turskoj, ponosno nosi titulu UNESCO-ve svjetske baštine od 2015. godine. Kontinuirano naseljavan tokom gotovo devet hiljada godina, od prahistorije do osmanskog razdoblja, u doba svog vrhunca bio je jedan od najvećih svjetskih lučkih gradova. Danas, je poznat po svojim izuzetno očuvanim arheološkim nalazištima, uključujući impozantne znamenitosti poput Celzijusove biblioteke, monumentalnog pozorišta s kapacitetom od 30.000 gledatelja te ruševina Artemidinog hrama, jednog od sedam čuda antičkog svijeta. Osim toga, posjetitelji mogu istražiti Mazejeva i Mitridatova vrata, Hadrijanov hram te terasaste kuće koje otkrivaju bogatu historiju grada. Za interaktivni doživljaj znamenitosti i svakodnevnog života u Efesu, preporučuje se posjeta Muzeju doživljaja (Ephesus Experience Museum), najnovijoj atrakciji koja nudi jedinstveno iskustvo.

Obavezno posjetite: U i oko Efesa, koji je u Knjizi Otkrivenja također poznat kao jedna od sedam crkava u rimskoj provinciji Male Azije, čuva se dragocjena zbirka artefakata iz ranohrišćanskog razdoblja. Među najvažnijim svetinjama ovog područja ističu se Kuća Djevice Marije, Bazilika sv. Ivana i Pećina sedam spavača.

Efes; Foto: TGA

Vječni centar iscjeljenja: Hierapolis

Uz terase Pamukkala u Denizliju smjestio se grad Hierapolis, znamenito lječilište iz drevnih vremena. Prije dvije hiljade godina, ove terase privukle su pažnju vladara Pergamskog kraljevstva koji su započeli s gradnjom u tom kutku svijeta. Drevni grad nazvan je Hierapolis, u čast Hiere, supruge Telephosa, legendarnog osnivača Pergamuma. Najimpresivnije građevine u Hierapolisu su Rimsko kupatilo i antičko pozorište. Također, drevni bazen grada, ukrašen stubovima i mramorom, često je otvoren za posjetioce koji mogu uroniti u iste tople vode (36 stepeni) u kojima je, legenda kaže, nekad uživala Kleopatra, kraljica Egipta.

Ne propustite: Opustite se u ljekovitim vodama i uživajte u očaravajućem pogledu na travertine Pamukkala, koje posjetiteljima pružaju opuštajuće i umirujuće trenutke u svojim terapeutskim bazenima. Ovaj bijeli raj učiniće da se osjećate kao u bajci, a topli izvori će ostaviti neizbrisiv dojam!

Pamukkale; Foto: TGA

Drevno blago s izuzetnom akustikom: Aspendos

U Aspendosu, u okrugu Serik u Antaliji, na mediteranskoj obali, nalazi se jedno od najljepše očuvanih drevnih pozorišta na svijetu. Najupečatljivija karakteristika ovog slavnog amfiteatra, obavijenog brojnim legendama, jest njegova izvanredna akustika. Majstorski osmišljena, odoljela je zubu vremena te se i danas može doživjeti u Aspendoskom pozorištu, gdje se još uvijek održavaju koncerti i predstave. Akvadukt je još jedna veličanstvena građevina u Aspendosu i jedan od najboljih primjera očuvanog drevnog vodovoda.

Ne propustite: 31. Međunarodni Aspendoski festival opere i baleta održava se od 13. do 30. septembra, donoseći izvedbe koje se održavaju u čuvenom Aspendoskom pozorištu, poznatom širom svijeta po svojoj izvanrednoj akustici.

Aspendos; Foto: TGA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content