Muzej Troja koji jednostavno morate vidjeti

Muzej Troja je arheološki muzej smješten u blizini arheološkog nalazišta drevnog grada Troje u pokrajini Čanakale na sjeverozapadu Turske.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Zgrada muzeja je u obliku kocke sa četiri sprata u kvadratnom obliku presvučena je čelikom boje hrđe kako bi se stekao utisak da je iskopana s arheološkog nalazišta. Visina zgrade jednaka je dubini iskopa na arheološkom nalazištu Troja. Muzej je otvoren 2018. godine koja je proglašena godinom Troje u svijetu.

Posjetioci će ovdje osjetiti svu veličanstvenost ove civilizacije koja je u svojoj zlatnoj eri stvorila najljepše predmete, pune sjaja i kreativnosti.

U muzeju je izloženo oko 2000 komada iz muzejske kolekcije sa oko 40 000 različitih predmeta, među kojima su hvatači suza, bočice parfema od stakla i terakote, figurice, zlatnici, ogrlice i narukvice, novčići, metalne posude, keramika od terakote, oružje, sjekire, oltari, sarkofage, skulpture i mnogi drugi posebni komadi iz 5000 godina stare historije ovog područja. 

Muzej Troja
Muzej Troja

Jedan od najvažnijih eksponata je 

Poliksenin sarkofag, iskopan 1994. godine, koji datira iz perioda VI stoljeća p.n.e. i najstariji je sarkofag sa figurama u Anatoliji. U svakom dijelu sarkofaga mogu se vidjeti figure Poliksene, Trojanske princeze.

Različiti slojevi Troje u nišama na zidovima prikazuju nadgrobne spomenike s velikim skulpturama, scenske animacije i fotografije velikih dimenzija. Muzej je opremljen najmodernijom tehnologijom pa posjetioci mogu uživati u 3D animacijama kao i hologramima, gdje glavni junaci Homerove Ilijade izgovaraju stihove o trojanskom ratu i propasti Troje.

Muzej Troja nalazi se 700 metara istočno od arheološkog nalazišta Troja. Radno vrijeme je od 8 do 19 sati od 1. aprila do 31. oktobra i od 8.30 do 17.30 od 1. novembra do 31. marta. 

Ulaznica košta 42 TL. Djeca do 8 godina ulaze besplatno. Također postoji mogućnost kupnje kombinirane karte za arheološko nalazište i muzej Troja, za 60 TL

Muzej Troje posjetili smo u martu 2021. godine prilikom putovanja u Čanakale gdje smo bili gosti Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma (TGA)

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ČANAKALE – OD TROJE DO GALIPOLJA

TROJA – GRAD UNIŠTEN ZBOG ZABRANJENE LJUBAVI

DREVNI GRAD ASOS I ATININ HRAM

KOLIN HOTEL U ČANAKALEU – OČARAVAJUĆI POGLED NA TJESNAC DARDANELI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content