Muzej Troja koji jednostavno morate vidjeti

Muzej Troja koji jednostavno morate vidjeti

Muzej Troja je arheološki muzej smješten u blizini arheološkog nalazišta drevnog grada Troje u pokrajini Čanakale na sjeverozapadu Turske.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Zgrada muzeja je u obliku kocke sa četiri sprata u kvadratnom obliku presvučena je čelikom boje hrđe kako bi se stekao utisak da je iskopana s arheološkog nalazišta. Visina zgrade jednaka je dubini iskopa na arheološkom nalazištu Troja. Muzej je otvoren 2018. godine koja je proglašena godinom Troje u svijetu.

Posjetioci će ovdje osjetiti svu veličanstvenost ove civilizacije koja je u svojoj zlatnoj eri stvorila najljepše predmete, pune sjaja i kreativnosti.

U muzeju je izloženo oko 2000 komada iz muzejske kolekcije sa oko 40 000 različitih predmeta, među kojima su hvatači suza, bočice parfema od stakla i terakote, figurice, zlatnici, ogrlice i narukvice, novčići, metalne posude, keramika od terakote, oružje, sjekire, oltari, sarkofage, skulpture i mnogi drugi posebni komadi iz 5000 godina stare historije ovog područja. 

Jedan od najvažnijih eksponata je 

Poliksenin sarkofag, iskopan 1994. godine, koji datira iz perioda VI stoljeća p.n.e. i najstariji je sarkofag sa figurama u Anatoliji. U svakom dijelu sarkofaga mogu se vidjeti figure Poliksene, Trojanske princeze.

 

Različiti slojevi Troje u nišama na zidovima prikazuju nadgrobne spomenike s velikim skulpturama, scenske animacije i fotografije velikih dimenzija. Muzej je opremljen najmodernijom tehnologijom pa posjetioci mogu uživati u 3D animacijama kao i hologramima, gdje glavni junaci Homerove Ilijade izgovaraju stihove o trojanskom ratu i propasti Troje.

Muzej Troja nalazi se 700 metara istočno od arheološkog nalazišta Troja. Radno vrijeme je od 8 do 19 sati od 1. aprila do 31. oktobra i od 8.30 do 17.30 od 1. novembra do 31. marta. 

Ulaznica košta 42 TL. Djeca do 8 godina ulaze besplatno. Također postoji mogućnost kupnje kombinirane karte za arheološko nalazište i muzej Troja, za 60 TL.Muzej Troje posjetili smo u martu 2021. godine prilikom putovanja u Čanakale gdje smo bili gosti Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma (TGA)Zato što jedan članak nije dovoljan….

ČANAKALE – OD TROJE DO GALIPOLJA

TROJA – GRAD UNIŠTEN ZBOG ZABRANJENE LJUBAVI

DREVNI GRAD ASOS I ATININ HRAM

KOLIN HOTEL U ČANAKALEU – OČARAVAJUĆI POGLED NA TJESNAC DARDANELI