Troja – grad uništen zbog zabranjene ljubavi

O Troji smo saznavali kroz historiju, književnost i film, divili se junacima tog vremena, podržavali ili osuđivali ljubav zbog koje je započeo desetogodišnji Trojanski rat

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Grad je smješten 4,5 km od Dardanelskog moreuza u podnožju Planine Kaz. Sa svojih 4000 godina historije, Troja je jedan od najslavljenijih antičkih gradova u svijetu. Nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine, a otkrio ju je u 19. vijeku njemački arheolog Heinrich Schliemann. 

Da bi se shvatili historija i život u Troji preporučljivo je najprije posjetiti Muzej Troja u kojem je dočaran grad u njegovim različitim historijskim razdobljima. 

Različiti slojevi Troje u nišama na zidovima muzeja prikazuju nadgrobne spomenike s velikim skulpturama, scenske animacije i fotografije velikih dimenzija. Tu se također nalaze i 3D animacije kao i hologrami, gdje glavni junaci Homerove Ilijade izgovaraju stihove o trojanskom ratu i propasti Troje.

Prvi izbor za miss i tragedija koja je uslijedila

Priča o Trojanskom ratu širila se putem Homerovih epova Ilijade i Odiseje. O Troji smo saznavali kroz historiju, književnost i film, divili se junacima tog vremena, podržavali ili osuđivali ljubav zbog koje je započeo desetogodišnji Trojanski rat. Niko nije mogao ostati ravnodušan na legende i mitove.

Prema mitologiji, Troja je prvo mjesto gdje je održan izbor za miss. Na izboru za najljepšu ženu učestvovale su Hera, Afrodita i Atina. Sudija je bio Paris, trojanski princ, kojem je Hera obećala moć, Atina bogatstvo, a Afrodita ruku najljepše žene na svijetu. 

Nakon što ju je proglasio najljepšom među božicama, Afrodita mu je obećala da će Helena, najljepša žena onog doba, žena spartanskog kralja Menelaja, Zeusova i Ledina kći, postati njegova žena. Zbog toga se rat nije mogao izbjeći. Grci su Helenin dobrovoljni odlazak s Parisom shvatili kao otmicu. Spartanski kralj Menelaj zajedno sa svojim bratom okupio je vojsku krenuvši svojim brodovima u osvajanje Troje.

Gotovo 10 godina Troja je odolijevala ovim napadima. Grcima je samo Odisejev lukavi plan omogućio da zauzmu Troju tako što su sagradili velikog drvenog konja i ostavili ga Trojancima na dar, dok su se sami ukrcali na brodove i otplovili, navodno, kući. Zapravo se unutar kipa skrivala skupina najboljih ratnika, koji su po noći izašli iz konja i do temelja srušili i spalili grad. Tako se pojavio poznati izraz “trojanski konj”.

Danas su od ovog naselja na čijem ulazu u stari grad stoji velika maketa trojanskog konja ostale samo ruševine koje su pronašli arheolozi. Kada posjetioci znaju priče i tajne Troje, onda sasvim drugačije i doživljavaju arheološke iskopine koje više ne predstavljaju samo zidove i amfiteatre, nego imaju mnogo dublji, emotivniji doživljaj.

Na poziv Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma (TGA) ekipa magazina Furaj.ba posjetila je u martu 2021. čuveno historijsko odredište Čanakkale. 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ČANAKALE – OD TROJE DO GALIPOLJA

DREVNI GRAD ASOS I ATININ HRAM

MUZEJ TROJA KOJI JEDNOSTAVNO MORATE VIDJETI

KOLIN HOTEL U ČANAKALEU – OČARAVAJUĆI POGLED NA TJESNAC DARDANELI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content