AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto

Popularni metereološki servis AccuWeather objavio je vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi, no nažalost nije obećavajuća.

 

 

Ljeto na sjevernoj hemisferi počinje 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će se brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz u novu sezonu.

Da li će i 2023. biti godina rekordnih ljetnih temperatura?

S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine. No, iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekord za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

Iz AccuWeathera upozoravaju na toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad historijskog prosjeka za ljeto u Evropi.

Juni i juli će biti najsužniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

Oluje na Balkanu

U vremenskoj prognozi se navodi kako će sjeverna Francuska, Njemačka, Poljska i balkanske države biti kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

“Padavine bi trebalo da budu blizu historijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana“, navodi metereolog ovog servisa.

Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina povećava iznad historijskog prosjeka za ovu sezonu.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad”, rekao je Roys.

 

Ipak, to ne znači da na Balkanu nećemomoći  uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će biti lijepih i sunčanih dana.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content