Adisa Bašić dobitnica književne nagrade u Austriji

Austrijsko slavističko društvo (Österreichische Gesellschaft für Slawistik) proglasilo je Adisu Bašić, docenticu na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta, ovogodišnjom dobitnicom nagrade „Ingeborg Ohnheiser” u kategoriji nauka o književnosti.

Foto: Filtm.ro

Nagrada se dodjeljuje za najbolju slavističku disertaciju odbranjenu u Austriji, na univerzitetima u Beču, Grazu, Klagenfurtu, Salzburgu i Innsbrucku.

Nagrađena disertacija pod nazivom „Komički pristup erotskoj ljubavi u odabranoj južnoslavenskoj lirici” odbranjena je na Univerzitetu u Grazu, pod mentorstvom profesorice Renate Hansen Kokoruš i komentorstvom profesora Dževada Karahasana.

U radu je sakupljen i analiziran široki spektar pjesama koje na šaljiv način govore o tjelesnoj ljubavi i nude alternativu uvriježenoj slici ljubavi kao nedostižnom idealu. Tema disertacije su one pjesme koje ljubav vide kao uzvišenu i važnu, ali je smještaju u sfere ljudskog, ovozemaljskog i tjelesnog iskustva. Proučavani korpus počinje usmenom tradicijom a završava savremenom autorskom lirikom 21. vijeka.

Doc. dr. Adisa Bašić na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke predaje predmete vezane za poeziju, kreativno pisanje i umjetničko-književnu kritiku.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content