Adnan Hajrulahović Haad: Individualnost je ono što krasi svakog od nas

U sarajevskoj Vijećnici će 21. novembra u 20h biti upriličena modna revija “Elizabeta Bosanska” bh. dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada, koji već skoro dvije decenije njedri modne kolekcije kroz linije “Haad Couture”, “Haad get a game”, “H Line” i “Clewear” i zasigurno pomjera granice naše modne scene.

Na početku je istraživao apstraktnu i konceptualnu modu, pripremao pret-a-porter kolekcije, radio je ready-to-wear kolekcije, dizajnirao industrijsku i sportsku odjeću, ali fokus njegovog dizajna oduvijek je bio na visokoj modi. Iskustvo i znanje u modi je uložio u edukaciju velikog broja tekstilnih i modnih profesionalaca u svim sferama djelovanja, krenuvši od šivača, krojača, konstruktora i dizajnera. Na bh. modnoj sceni Haad je pionir slobodnog i brendiranog pristupa modi, a kooperirao je u izgradnji mnogih domaćih modnih brendova.

ELIZABETA BOSANSKA

Haad modnu inspiraciju crpi iz bogate historijske i kulturne baštine BiH i smatra da je uloga modnog dizajnera, osim da ponudi nova estetska i praktična rješenja u odijevanju, da čuva identitet naroda kojem pripada.

– U Vijećnici ću 21. novembra predstaviti novu kolekciju koja je moje promišljanje o svijetu kakav me danas okružuje. Ne bavim se trendom i moje revije uvijek imaju snažne poruke. „Elizabeta Bosanska“ je modno-artistička priča o našem identitetu i kontinuitetu kroz lik jedne jako snažne žene koja je dokaz da na ovim prostorima žena oduvijek ima veoma bitno mjesto u društvu. Simbolika Elizabete je i u tome da da čvrst dokaz da je Bosna oduvijek evropska zemlja, a Elizabeta kao bosanska princeza koja je suvereno vladala Ugarskom i Poljskom uz prefiks bosanska. Poruka ove revije je snaga i položaj žene u društvu, evropska pripadnost naroda BiH i kontinuitet kulturnog naslijeđa i tradicije, te kao takva šalje poruku mira i zajedništva iz konteksta historije – kaže Haad i dodaje da je mnogo zahvalan svom timu i svima koji su ga podržali.

– Podršku za reviju imam od Delegacije Evropske Unije u BiH, Mađarske ambasade, bh. brendova Oaza i Zlatna džezva, a specijalnu zahvalnost dugujem i JP Sarajevo, odnosno sarajevskoj Vijećnici, jer je to dom mojim revijama već 3 godine.

Ekipu modela koji će nositi kreacije „Elizabete Bosanske“ vodi Džejla Glavović, a za nekoliko dana je kasting i fiting za reviju. Haad je s Džejlom Glavović sarađivao i ranije, te smatra da dobru saradnju ne treba mijenjati.

– Kolekciju „Elizabeta Bosanska“ čini prije svega jedan artistički koncept i pristup modi. Pored toga što želim predstaviti moja nova modna i estetska promišljanja, želim ispričati priču. To je kompletan performans. Nositi komad odjeće iz kolekcije „Elizabeta Bosanska“ može samo jaka, karakterna i samosvjesna žena. To nije za široke narodne mase. Dame se moraju identificirati s mojom odjećom, moraju ponijeti filozofiju i moj doživljaj svijeta, a u praktičnom dijelu kolekciju čine haljine, odijela, kostimi, kaputi i slični komadi.

FORMULA ZA USPJEH NE POSTOJI

Za uspjeh ne postoji formula, kaže Haad, te dodaje da je vrlo važna ljubav i volja prema onome što radi, a rezultati dolaze s vremenom. Da bi dizajner bio spreman prepoznati mogućnosti mora imati, naglašava Haad, neophodno iskustvo i znanje, a to nije instant, to se postiže učenjem, radom i za to je potrebno vrijeme.

– Danas je teško biti čovjek, a ako to niste onda je teško biti i dizajner. Biti dizajner danas pruža pregršt mogućnosti. Ima tako mnogo polja u kojima čovjek može djelovati i ostvariti se ako je kompletan u baznom smislu. Žalostan sam što na bh. tržištu nema više prodornih mladih dizajnera.

Adnan je mišljenja da je BiH država u kojoj je moguće ispuniti svoje želje ako uložite dovoljno truda i ako ste strpljivi u iščekivanju plodova svog napornog rada.

– Onaj ko želi učiti i naučiti može se ostvariti i ovdje, a onaj ko ne želi da uloži sebe žalit će se da to nije moguće ovdje. Nema napretka bez znoja i rada. Danas mnogi žele brzo i instant, a to nije recept za uspjeh. Vrijeme provedeno u radu i iskustvo se ne mogu preskočiti ako želimo biti kompletni.

Haad spada među dizajnere koji ne priznaju trendove.

– Ako bih morao izdvojiti nešto, onda je u trendu biti svoj. Zamislite kada bismo se svi odijevali po tim nekim trendovima, izgledali bismo kao na traci. Individualnost je ono što krasi svakog od nas.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content