Aja Sofija u Istanbulu – cijene i radno vrijeme za posjete

Od ponedeljka, 15. januara 2024, nakon nekoliko godina restauracije, gornji nivo čuvene Aja Sofije u Istanbulu ponovo je otvoren za posjetioce, dok je prizemni dio sada rezerviran samo za molitve.

Foto: Furaj.ba

Iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske saopćili su da je kulturno-historijski objekat od izuzetnog značaja, od ponedeljka otvoren za posjetioce i u vrijeme molitvenih sati, ulaskom kroz posebni ulaz u odnosu na vjernike, koji vodi pravo na gornji nivo.

Za posjetu Aja Sofiji ponovo se plaćaju ulaznice po cijeni od 25 eura. Karte se kupuju u novoj biletarnici koja se nalazi kod Fontane Ahmeda III (odmah pored zida i monumentalne kapije koja vodi u Palatu Topkapi). Novina je i to što će ulaz u Aja Sofiju biti moguć svakodnevno, od 9 do 19.30 sati (do nedavno za posjetu je bila zatvorena ponedeljkom).

Ovim će se, kako se tvrdi, reducirati dugački redovi koji su se stvarali u posljednjih nekoliko godina, otkad je ukazom predsednika Erdogana, 2020. godine Muzej nekadašnje Crkve Božanske Mudrosti – Aja Sofije, ponovo proglašen muslimanskom bogomoljom. Iz ovog razloga, turisti su čekali u redovima na ulazak, koji je bio omogućen isključivo između molitvi.

Uz QR sistem koji je implementiran unutar zdanja, tokom posjete je moguće uz pomoć mobitela dobiti sve historijske informacije o ovoj monumentalnoj građani vizantijske arhitekture.

Aja Sofija – Remek djelo Vizantijske arhitekture

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content