Aldijana Rustemović – Od stjuardese u Saudijskoj Arabiji do vlasnice uspješne turističke agencije

Kada su svi išli na Zapad, Aldijana je odlučila da ode na Istok. Karijeru je započela kao stjuardesa, da bi potom bila angažovana u oblasti turizma. I jedno i drugo iskustvo pomoglo joj je da po povratku u BiH osnuje agenciju koja će još u prvoj godini rada zabilježiti veliki uspjeh.

U poslovni svijet uplovili ste kao stjuardesa radeći za Saudi Arabian Airlines. Šta Vas je motivisalo da postanete stjuardesa, kako se ta priča desila?

–  U vrijeme kada su, činilo mi se, svi išli zbog posla na Zapad, ja sam 2010. sreću pronašla na Istoku. Dobila sam posao stjuardese u kompaniji Saudi Arabia Airlines zbog čega sam se preselila u poznati grad Saudijske Arabije – Jeddahu. Ne mogu reći da je bilo lako. Bio je to jedan novi svijet, drugačiji mentalitet, klima…, i valjalo se nositi sa svim tim promjenama. Nakon završetka treninga počela sam raditi. Od prvog leta bilo mi je zanimljivo, jer sam putovala po svijetu i upoznavala nove zemlje kao i njihove kulture.

Da li je posao stjuardese naporan, šta su njegovi nedostaci?

–  Posao stjuardese nije samo poslužiti putnike u avionu. Stjuardesa je osoba koja može spasiti život putnika u slučaju bilo kakve nesreće, tako da posao nije lagan kao što se misli. Također, kada ste stjuardesa, veoma malo vremena imate za porodicu, pogotovo ako još ne živite u istoj zemlji niti na istom kontinentu. Mislim da za posao stjuardese treba mnogo hrabrosti kao i truda. U njemu sam se pronašla odmah nakon prvog leta i ostala u toj branši sve do 2012 godine.

Tada odlazite u Dubai. Kako se nastavila Vaša karijera?

–  Opredijelila sam se za rad u turizmu, jer sam se u njemu najviše vidjela nakon posla stjuardese. Prošla sam različite faze: bila sam agent za rezervacije za hotele u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potom sam radila kao vodič za UAE, a nakon nekoliko mjeseci dobila sam poziciju menadžera prodaje i marketinga za tržišta bivše Jugoslavije, gdje sam predstvaljala Dubai kao i sve destinacije u Emiratima. Kroz rad s našim ljudima još više sam ovaj posao zavoljela. Posebno sam bila radosna 2014. godine kada počinjem da predstavljam Bosnu i Hercegovinu u Emiratima. Realizujući aranžmane, vidjela sam u koliko su mjeri Emiraćani zaista zainteresovani za posjećivanje BiH. Obim mojih aktivnosti je postao poprilično velik, jer sam bila zadužena kako za dolazne grupe turista iz bivše Jugoslavije u Emirate, tako i za odlazne grupe iz arapskog svijeta na Balkan.

Povratkom u Sarajevo prošle godine osnovali ste vlastitu turističku agenciju 4 Seasons Travel & Tourism na Ilidži. Kojim vrstama turizma se najviše bavite?

– Vratila sam se zbog porodice i danas sam sretno udata žena. Željela sam da se moja turistička agencija bavi odlaznim i dolaznim putovanjima. Zahvaljujući velikom broju partnera i činjenici da je agencija specijalizovana za odlaske i završavanje viza za područje Ujedinjenih Arapskih Emirata, danas u ponudi imamo mnogobrojne destinacije na koje naši klijenti mogu da putuju. Najviše klijenata dolazi iz arapskih zemalja, jer sam živeći tamo veoma lako shvatila šta ih interesuje.

O kakvom je turističkom sadržaju riječ, te koje dijelove BiH najviše vole posjećivati?

– U našu zemlju privukla ih je priroda, velika vodena bogatstva, ali i niže cijene. Očarani su planinama, rijekama i gradovima širom BiH. U domenu rada s turistima s Istoka, našu agenciju svakako unapređuje i činjenica da, između ostalih, imamo i vodiče na arapskom jeziku.

Šta kao zemlja trebamo unaprijediti u oblasti turizma?

 Turizam je jedna od rijetkih grana koja bilježi konstantan rast u svijetu, a zemlja kao što je naša bi praktično mogla da živi od njega. Jednostavno, zašto ne bismo uz malo više mašte pokazali svijetu sve što imamo!?

Koja je Vaša najveća poslovna želja?

Želim da Bosnu i Hercegovinu predstavim u svijetu na najbolji i najljepši način. Proputovala sam gotovo pola svijeta, ali Bosna ima nešto što druge zemlje nemaju – ona ima dušu.

Elma Zećo, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

KAKO APLICIRATI ZA POSAO STJUARDESE I USPJEŠNO PROĆI INTERVJU

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content