Algarve – jug Portugala

Duge pješčane plaže od žućkastog pijeska, okružene izdubljenim, okerastim krečnjačkim stijenama sklonim eroziji visine 20 – 50 m, zaštitni su znak Algarvea i njegovih ljetovališta. Iako još uvijek na hladnom Atlantiku, u ovom dijelu more je ipak značajno toplije nego na sjeveru Portugala, ali nešto hladnije od Sredozemnog mora.

new

Gradska plaža u Albufeiri, Foto: Ivana Dukčević

Osim Lisabona kao prijestolnice i predivnog, istorijskog sjevera, turistički najposjećeniji dio Portugala jeste njegova južna obala. Čuveni Algarve, nalazi se u ušuškanom dijelu Atlantika, na mjestu gdje okean naglo zavija ka Gibraltarskom moreuzu i ulazi u Sredozemno more. Ova oblast prostire se dužinom od oko 150 kilometara, počev od gradića po imenu Sagres na zapadu, do Tavire i granice sa Španijom na istoku. Obzirom da je vijekovima predstavljala najzapadniju tačku viševjekovnog, mavarskog carstva, i njen naziv je arapskog porijekla – “Al-Gharb”, što znači “Zapad”.

Albufeira, Foto: Ivana Dukčević

Zbog strateškog značaja Algarvea smještenog na samom jugo-zapadu Evrope, neposredno prije uskog prolaza gdje se sreću Atlantik i Sredozemlje, ovaj najjužniji dio Portugala oduvijek je bio meta osvajača. U XV vijeku, proglašen je bazom portugalskih prekomorskih ekspedicija i postao mjesto na kome je čuveni portugalski princ Henri “Navigator”, osnovao školu pomorske navigacije čije ostatke možete vidjeti u mjestima Sagres i Faro.  Duge pješčane plaže od žućkastog pijeska, okružene izdubljenim, okerastim krečnjačkim stijenama sklonim erodiziji visine 20 – 50 m, zaštitni su znak Algarvea i njegovih ljetovališta. Iako još uvijek na hladnom Atlantiku, u ovom dijelu more je ipak značajno toplije nego na sjeveru Portugala, ali nešto hladnije od Sredozemnog mora.

“Naprava” za ispiranje pjeska, po izlasku sa plaže

Foto: Ivana Dukčević

Glavni grad oblasti Algarve je Faro, ali se najveći turistički centri nalaze duž obale oko Lagoša (Lagos) i Sagreša (Sagres) na zapadu, centralno locirane Albufeire i gradića Tavire, na istoku. Najpoznatije turističko mjesto – Albufeiru, bivšu mavarsku “Al-Buharu” (na arapskom “primorski zamak”), tokom ljetnje sezone posjeti veliki broj turista, pretežno Engleza kojima je prilično jeftin i vazdušno najbliži Portugal jedna od idealnih opcija za ljetnji odmor. Osim većih kompleksa hotela i apartmana lociranih nešto dalje od obale, sam centar Albufeire (ali i ostalih gradića na obali) obiluje specifičnim, zaslepljujuće bijelim kućama, sa smeđim crijepom i sivkastim, bež i okerastim okvirima oko prozora, čija arhitektura podsjeća na onu u ostatku zemlje, ali i (obzirom na blizinu susjedne Španije) – kuće susjedne Andaluzije. U glavnim ulicama, kao i u ostatku Portugala, na pločniku ćete primijetiti još jedan zaštitni znak zemlje, raznovrsne šare čuvenih portugalskih pločnika –  „calçada portuguesa“.

Gradska plaža, Albufeira

Foto: Ivana Dukčević

Tokom ljetnjeg perioda, par kilometara od Albufeire, na ogromnom prostoru pustog krajolika kod sela Péra, održava se najveća Međunarodna izložba skulptura od pijeska, na svijetu – Festival Internacional De Escultura Em Areia. Svake godine, par mjeseci unaprijed organizatori obično predlože temu, kako bi eventualni umjetnici – učesnici izložbe imali dovoljno vremena da se pripreme. Ljeta 2008, na primjer, izbor je pao na jednu od „vječnih“ tema – Hollywood. U pjeskovitom zaleđu, par kilometara od mora, umjetnici su imali nekoliko dana da od okerastog pijeska, uz pomoć crijeva sa vodom kojim su „punili“ pijesak i održavali ga vlažnim, oblikuju fantastične skulpture počev od scena iz filma „Kazablanka“, preko „Batman“-a i „Superman“-a, pa sve do likova iz crtanih filmova.

Međunarodna izložba skulptura od peska u Peri, kod Albufeire

Foto: Ivana Dukčević

Na krajnjoj jugo-zapadnoj tački Portugala, na istoku oblasti Algarve, nalazi se rijeka Guadiana – prirodna granica između Portugala i Španije. Dvije zemlje međusobno povezuje veliki bijeli most, koji svojom konstrukcijom odskače od okoline. Prešavši ga, naći ćete se u jednoj od najromantičnijih i najvrelijih oblasti Evrope – Andaluziji…
Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content