Portugal – Raj za djecu, ali i roditelje

Teško ćete pronaći zemlju koja je više child- friendly (naklonjena djeci) od Portugala i upravo zato predstavlja pravi pravcati raj za djecu, ali i roditelje koji se žele opustiti i uživati u odmoru bez razmišljanja da li će njihova djeca smetati. Portugalci jednostavno vole djecu čak i onda kada su jako nemirna ili pretjerano bučna. U ovoj zemlji je prosto nemoguće da budete upozoreni, na ponašanje svoga dijeteta, sa prijekorom u očima. Barem od Portugalaca ne.

Foto: Pixabay-nextvoyage

U sve malo bolje restorane ulaz sa djecom je ne samo dozvoljen, već su i porcije jela (kao i cijene istih) prilagođene djeci. Ukoliko se nalazite u gradovima ili ljetovalištima pronalazak nama poznatih namirnica za djecu neće predstavljati nikakav problem.  Većina prodavnica i apoteka prodaje ne samo Portugalske namirnice ili lijekove već i one uvezene. Isto važi i za dječije hapice i pelene. Ipak, ne zaboravite da su prodavnice i apoteke zatvorene za vrijeme ručka ili u nedelju, pa se pobrinite da na vrijeme nabavite sve potrebno za vaše dijete. Ukoliko putujete sa jako malom djecom (0-3) koja zahtjevaju posebnu ishranu budite sigurni da u svakom od restorana ih možete nahraniti vlastito pripremljenom (ili kupljenom) hranom bez ikakvih problema. Skoro pa svi malo bolji restorani imaju odvojen dio u toaletu za presvlačenje pelena.

Vas i vaše dijete će dočekati topla dobrodošlica za bilo koju vrstu smještaja da se odlučite. Djecu će uvijek sačekati sa zdijelicom bombona, a u boljim hotelima i sa sladoledom. Za vrijeme sezone popust za dijecu ispod 11 godina će biti oko 50% u hotelima i pensoes-ima (pensoes je vrsta smještaja koja najbliže odgovara našem pojmu pansiona). Radi se o kompleksu stanova ili apartmana u kojima je dozvoljeno kuhanje. Van sezone većina hotela i pensones-a dopušta dijeci da borave besplatno. Ukoliko ste malo više avanturističkog duha, ali i plićeg džepa, a niste veliki komformista možete u Lisabnu čak odsjesti u youth hostelima koji imaju odvojene porodične sobe po povoljnim cijenama.

Veliki broj hotela, resort-a i pensones-a imaju jako dobro organizovane dječije radionice, tematske parkiće za djecu i igraonice sa stalnim nadzorom obučenog osoblja. Maleni će naprosto uživati, a vama upravo ovo daje priliku da „ukradete“ neko vrijeme samo za sebe. Ukoliko se odlučite za unajmljivanje dadilje, bilo preko dana ili noći, onda poslušajte naš savjet i učinite to preko turističkih zajednica grada u kojem se nalazite. Možda će cijene ponuđene u hotelima ili nekim drugim objektima biti povoljnije, ali jedino vam turističke zajednice pružaju garanciju da je dadilja kvalifikovana za posao koji obavlja. A sigurnost vaše djece je uvijek na prvom mjestu.

Foto: Pixabay – Julius_Silver

Naravno, u zavisnosti od toga kakva vrsta putnika ste vi i vaša djeca, možete izabrati vrstu odmora koja će vam najviše odgovarati. Ukoliko ste porodica koja ne voli sve vrijeme odmora provesti na jednom mjestu i ukoliko volite kombinovati putovanje tako da uživate u ljetovalištu, ali i da vidite kulturne i istorijske znamenitosti onda vam to u Portugalu neće predstavljati problem. Najpoznatija ljetovališta se nalaze u gradu  Algarve, koji je poznat po velikim pješčanim mirnim plažama i na otočjima Madeira do kojih iz Lisabona možete doći za nekoliko sati automobilom. Radi se o otočjima koja se Rimljani nazivali Grimizna otočja, a koja se nalaze u Atlantskom okeanu i pripadaju Portugalu. Jedina dva naseljena otoka su Madeira i Porto Santo koja su poznata po ljetovalištima.

Ukoliko ste doletjeli do Lisabona, a želite istražiti Portugal onda vam na raspolaganju stoji Portugalska željeznica (http://www.cp.pt  stranica je prevedena na Engleski i Španjolski jezik) koja je poprilično dobro organizovana. Djeca od 0 do 4 ne plaćaju kartu, a od 4 do 12 imaju popust od 50%.

Lisabon za djecu   

Lisabon je veličanstveni glavni grad Portugala koji posjetiteljima nudi pregršt stvari za vidjeti, ali ukoliko putujete sa djecom treba pronaći stvari koje bi zainteresovale i njihove znatiželjne okice. Kretanje po Lisabonu sa djecom je sigurno i relativno lagano, a mi vam donosimo i nekoliko prijedloga šta vidjeti. Na oficijelnim web stranicama možete provjeriti radno vrijeme i tačne adrese lokacija.

Karte za veliki broj muzeja i drugih aktivnosti su za djecu ispod 5 godine besplatne. Isto se odnosi i na karte za tramvaj.

U dijelu grada koji se zove Belem se nalazi čuvena Belemska kula, kao i tvrđava svetog Georga (nalazi se u Alfami – starom delu Lisabona!) koje za malo stariju djecu mogu biti veoma interesantne. Za one mlađe odmah desno se nalazi Martime muzej gdje djeca mogu vidjeti veliku izložbu fantastičnih modela brodova, ali i uživati u planetarijumu koji ima nekoliko interesantnih, za djecu prilagođenih predavanja. Sva predavanja su na Engleskom i Portugalskom jeziku.

Parque das Nacoes je dio grada koji je možda najbolji za posjetitelje sa djecom. Saobraćaj je zabranjen, tako da se mogu unajmiti bickli, kočije ili pak pravi konji za razgledanje. U ovom djelu grada se nalazi igralište  Parque do Gilkoje je pravi mali raj za djecu. Ukoliko produžite malo dalje od ovog igrališta doći ćete do akvarijuma Oceanario at Parque das Nacoes (http://www.oceanario.pt/) u kojem se nalazi preko 25 000 ptica, riba i sisavaca, a ono na čemu će vam vaši mališani posebno biti zahvalni je predstava sa pravim ajkulama.

Djeci se jako dopada  i Museu da Marieonta gdje ima više igračaka-marioneta nego što ste ikada vidjeli. Vikendom se održavaju i predstave.

U Teatro Maria Matos je smješten i Lisabonski dječiji teatar u kojem se nalazi škola za cirkusanteChapito (http://chapito.org), a čije predstave djecu do 12 godina ostavljaju bez daha.

U šoping centru Colombo (http://www.colombo.pt/), na posljednjem spratu se nalazi unutrašnji zabavni park za koji Portugalci tvrde da je največi u Evropi. Tamo ćete pronaći veliki broj zabava za djecu poput cartinga, vožnji na roll coaster-ima, video igrica, kuglanja i ostalih zabava, a vama pruža mogućnost da uživate u šopingu ako želite.

U okolini Lisabona ćete naći mnogo pješčanih plaža na kojima možete uživati sa vašom djecom. Najpoznatija je Cascais, ali pokušajte otići i na Costa de Caparica gdje će te pronaći vozić koji će vas voziti do samog kraja plaže. Posebno je fascinantan doživljaj ljeti.

I? Jeste li se već odlučili gdje vodite svoju porodicu na iduće putovanje? Sigurni smo da sa Portugalom nećete pogriješiti.

Jasenka Paralija-Jaganjac, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content