Američki stručnjaci dali upute kako bezbrižno provesti vrijeme na plaži

Stižu nam topliji dani i bliži se ljetna sezona, stoga vlade i stručnjaci širom svijeta navode preporuke za ispravno ponašanje na plaži tokom pandemije koronavirusa.

Foto: Pixabay – stux

plaža

Trenutni konsenzus nalaže da su aktivnosti na otvorenom koje omogućavaju društveno distanciranje jedan od sigurnijih načina da sigurno provedete vrijeme na plažama, a isto kažu i američki stručnjaci.

Oni smatraju da su prostori na otvorenom manje pogodni za širenje virusa od zatvorenih prostorija, te kako bi posjeta plaži trebala biti uredu sve dok ste u stanju da održite socijalnu distancu.

Stručnjaci su naveli da je dobra vijest da virus relativno brzo odumire na direktnom suncu, ipak dodajući da na plaži često postoji vjetar koji pomaže raspršivanju virusnih čestica u zraku. Ali nijedna aktivnost neće biti potpuno bez rizika, jer to zavisi od individualne tolerancije na rizik. Kao i većina stvari za vrijeme pandemije, pravila koja se odnose na pristup plaži, korištenje i sigurnost često se mijenjaju i vjerovatno se razlikuju u zavisnosti od države, grada pa čak i plaže.


Kupanje na francuskoj rivijeri dozvoljeno, sunčanje nije | Furaj.ba

Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se u subotu prvi put nakon početka popuštanja nacionalnog karantina koji je počeo polovinom marta zbog epidemije koronavirusa. Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su šetali po Engleskoj promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu.


Najposećenije plaže otežavaju održavanje udaljenosti i povećavaju vjerovatnoću produženog izlaganja virusu. Možda ćete morati da se krećete po pretrpanom parkingu, ili uskom stazom ili stepeništem za pristup pijesku. Stručnjaci navode da izbjegnete plažu ukoliko vidite da je njen parking relativno popunjen.

Pranje ruku, izbjegavanje dodirivanje lica i održavanje socijalne distance jednako su bitni na plaži kao i bilo gdje drugo. Iako mnogo toga o prenosivosti koronavirusa ostaje nejasno, prenošenje vodom je manje vjerovatno.

Što se tiče ostalih površina na kojima možete naići na plaži, kao što su iznajmljene ležaljke i kajaci, ili čak igračke na plaži, američki stručnjaci ipak naglašavaju da treba biti oprezan. Ne preporučuju dijeljenje opreme izvan vašeg domaćinstva – poput frizbija ili lopte, a prije nego što iznajmite opremu, pitajte da li je ovaj predmet očišćen i dezinficiran posleij upotrebe. Ako nije ili niste u to sigurni, preporuka je da se ne koristi ta oprema.

Preporuke centara za kontrolu i prevenciju bolesti uključuju smjernice poput redovnog čišćenja i dezinfekcije, operativne toalete i velike zalihe za pranje ruku. Ali kupači na plaži trebalo bi svakako da provjere sve objekte kad prvi put stignu na plažu, da vide da li su toaleti čisti i da li plaža i njeni objekti mogu da omoguće socijalno distanciranje. Također, naveli su kako je uvijek pametno ponijeti vlažne maramice i dezinfekcione maramice, nositi masku, zatvoriti poklopac WC šolje poslije korištenja, ako je moguće, i temeljno oprati ruke. Preporučuju i da otpatke ponesete kući umjesto da koristite kante za smeće na plaži.


Pandemija uzela danak: Novi izgled plaža na grčkoj rivijeri | Furaj.ba

Grčke vlasti preuredile su jednu od najpopularnijih plaža u blizini glavnog grada Atine kako bi omogućile socijalnu distancu među posjetiocima, kako to nalažu nova pravila i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za vrijeme pandemije koronavirusa. U mjestu Glifada koje se nalazi južno od Atine suncobrani su postavljeni kako bi bilo dovoljno udaljenosti između gostiju, čak su dovezli nov pijesak na plažu za svoje goste.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content