Andar – Café u kojem se slave cipele

Andar – Café, prošao je svoj put od obućarske radnje do popularnog café bara na Baščaršiji.

Andar by Dzenat Drekovic

Piše: Elma Zećo

U ulici Sarači, na Baščaršiji, smjestio se jedan drugačiji café bar. Drugačiji zbog svoje prošlosti u kojoj žive duše najomiljenijeg sporta za žene – cipela. Naime, ovdje je nekada bila obućarska radnja koju je 1933. godine otvorio Muharem Dizdarević. Zajedno s radnikom Smajom počeo je ručno izrađivati cipele, no, kada se razbolio, njegov sin Osman preuzeo je vođenje radnje. Iako mlad, zanat je prigrlio, marljivo ga savladao i s vremenom pokazao kakav se izvanredan talenat za dizajniranje modela krije u njemu. Dugo su bili traženi, čak i danas, kada više obućarska radnja ne postoji, mušterije se zanimaju za neke od njih.

Andar by Dzenat Drekovic

Porodično naslijeđe

Kako vrijeme nije naklonjeno tradicionalnim zanatima, po Osmanovom odlasku u penziju, njegovoj kćerki Maidi Ablaković bilo je teško odolijevati vjetrovima modernog doba. Shvativši da je došao trenutak da promijeni svrhu radnje koju je naslijedila od oca, odlučila je napraviti café koji će podsjećati na staru bosansku kuću. Međutim, kada je sve izneseno i kada je ugledala prazne zidove, mislila je da će joj srce puknuti od tuge, pa je vratila ponešto iz stare radnje kao uspomenu prije svega sebi. U konačnici, dobila je mjesto koje i dalje slavi cipele kao i porodično naslijeđe.

Nakon redizajna, izabran je namještaj koji odgovara duhu stare čaršije. Na plafone, poput dugih lustera, postavljene su dekoracije s kalupima cipela u različitim bojama kao i dijelovi čizmi sa svezanim pertlama. Asesoari iz obućarske radnje u kojoj su radili i djed, i otac, i Maida, savršeno su se uklopili u potpuno novu priču.

Andar by Dzenat Drekovic

Simpatična simbolika

Tako je nastao café bar Andar, čiji je naziv izveden iz riječi radnja, kako su Dizdarevići uvijek nazivali svoj obućarski dućan. Pročitana otpozadi, bez slova j, dobro je zazvučala, pa nije bilo dileme da li tako treba i ostati. Maida je saznala da riječ ima svoje značenje i na španskom jeziku. Ni manje ni više nego – hodati.

Andar by Dzenat Drekovic

U Andar posebno vole doći strani gosti grada. Vjerovatno zato što je unikatan doživljaj sjediti na najfrekventnijoj cesti kulturno-historijskog središta grada osjećajući ljepotu atmosfere starog bazara. A ako vi odlučite doći, obavezno probajte dibek kafu uz neki od tradicionalnih kolača – kadaif, divit baklavu ili ružicu.

Andar by Dzenat Drekovic

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content