Ankara, glavni grad Turske, krije mnoga blaga koja čekaju da budu istražena

Smještena među plodnim poljima Anadolije, Ankara, moderni glavni grad Turske, stoljećima je dom mnogim civilizacijama, uključujući Hetite – moćnu antičku supersilu – kao i Frige, Galate i Rimljane. Sa svojih stotinu godina postojanja, Ankara nudi posjetiocima brojna skrivena blaga, od ostataka drevnih vremena do modernih arhitektonskih čuda. Krenimo na brzi obilazak ovog grada, gdje nas iza svakog ugla čekaju fascinantne priče…

Foto: TGA
Svjetska baština

Prošle godine, 20. kulturno blago Turske, veličanstveni drevni grad Gordion u distriktu Polatli u Ankari, upisan je na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Gordion, politička i kulturna prijestolnica Frige, kontinuirano je naseljen već oko 4.500 godina i poznat je kao dom legendarnog kralja Midasa. Prema mitologiji, kralj Midas bio je proklet “zlatnim dodirom”. Njegov tumulus, grobno brdo, se smatra „trećim najvećim tumulusom na svijetu“.

U prisustvu besmrtnog vođe

Jedan od najznačajnijih simbola u Ankari je Anıtkabir, posljednje počivalište Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske. Smješten u srcu Anıttepea, ovaj veličanstveni kompleks mauzoleja prostire se na 750.000 kvadratnih metara. Sastoji se od tri glavna dijela: Cesta lavova, Ceremonijalni trg i grobnica Ataturka. Osim toga, u Anıtkabiru se nalazi Muzej Ataturka i Muzej rata za nezavisnost koji svjedoče o razvoju moderne nacije.

Sveti spomenik

Džamija Ahi Şerefeddin u Ankari je jedan od  21. kulturno-historijsog spomenika Turske koji su upisani na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ova džamija je jedna od pet koje su proglašene „Svjetskom baštinom” pod nazivom

„Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije”, te predstavlja jednu od najstarijih sačuvanih džamija u Turskoj.


Foto: TGA

Ulaskom u džamiju, susrećete se s  24 veličanstvena drvena stuba s kapitelima od mramora, što simbolizira harmoniju prisutnu u cijelom objektu.

Istraživanje Starog grada

Nakon posjete džamiji Ahi Şerefeddina, popnite se na obližnju tvrđavu Ankaru kako biste uživali u panoramskom pogledu na grad. Ova tvrđava, prvobitno izgrađena kao vojni garnizon, danas je omiljena turistička destinacija koja ne samo da nudi prekrasan pogled nego se u njoj nalaze Muzej anadolijskih civilizacija, stara Ankarska kuća, džamije i druge historijske znamenitost.

Foto: TGA

Područje unutar Kaleiçi kvarta također zaslužuje vašu pažnju. Očaravajuće dvospratne do trospratne kuće od drveta, ćerpiča i cigle u stilu Ankare nižu se duž uskih uličica. Većina ovih predivnih objekata pretvorena je u hotele ili suvenirnice, u kojima možete osjetiti duh grada, uz kafiće i restorane koji predstavljaju prepoznatljive okuse grada.

Tragom prošlosti

Mnoge građevine su oblikovale horizont Ankare, posebno one izgrađene tokom graditeljskog buma u Republici.

Foto: TGA

Možete obići kultne zgrade Republike u kojima se danas nalaze Etnografski muzej i Muzej slikarstva i skulpture. Ako imate vremena posjetiti samo jedan muzej kako biste saznali više o fascinantnoj kulturnoj  historiji Anadolije, razmislite o Muzeju anadolijskih civilizacija. Zadivljujuća zbirka muzeja, smještena u dvije historijske otomanske zgrade koje su renovirane i prenamijenjene, sastoji se od artefakata jedinstvenih za anadolijsku regiju koji su prikazani hronološki, počevši od paleolitskog doba. Godine 1997.

Foto: TGA

Muzej anadolijskih civilizacija proglašen je „Evropskim muzejom godine“ i smatra se jednim od vodećih svjetskih muzeja. Osim toga, ovo je izvanredno mjesto za upoznavanje bogate kulturne historije Anadolije.

Foto: TGA
Slavna rimska baština

Ankara takođe sadrži brojne lokalitete iz rimskog doba, uključujući Julijanov stub, za koji se vjeruje da je podignut u čast posjete rimskog cara Julijana (361-363. nove ere) Ankari. Takođe možete vidjeti Rimske terme koje je u 3. stoljeću sagradio rimski car Karakala, sin Septimija Severa, u ime Asklepija, boga zdravlja, i Avgustov hram, nazvan po rimskom caru.

Oaza kulture

Ankara, srce kulturne scene, također je dom značajnih institucija kao što su Opera u Ankari, Predsjednički simfonijski orkestar (CSO Ada) i CerModern. Posjetite modernu zgradu Predsjedničkog simfonijskog orkestra Ada, smještenu u srcu grada između Ankarske tvrđave i Anıtkabira, i uživajte u koncertu, ili se zaputite na jug u CerModern kako biste doživjeli moderni duh grada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content