Art&Light Festival u srcu Sarajeva

Nakon Festivala svjetla i do sada najljepše dekoracije za novogodišnje praznike u gradu, sarajevske ulice osvjetlit će još jedan festival – Art&Light.

Foto: Art&Light Festival/ oficijelna Facebook stranica

Art&Light Festival održati će se od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. u Radićevoj ulici i na Trgu Susan Sontag u Sarajevu.

Očekuje vas nevjerojatan doživljaj spoja umjetnosti i svjetlosti, s revolucionarnim pristupom svjetlosnim instalacijama koje prelaze granice konvencionalnih festivala svjetla. Art&Light Festival nije samo showcase svjetlosnih instalacija; on je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza.

Ovogodišnji festival predstavlja saradnju s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga, uz podršku Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Visit Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Općine Centar i Ambasade Republike Njemačke u BiH te Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Posebno iznenađenje predstavlja prva svjetlosna instalacija koju su zajedno kreirali studenti Akademije likovnih umjetnosti ‘Lightbastards’ i priznati umjetnik Matej Bizovičar. Ova saradnja pruža priliku mladim talentima da izraze svoju kreativnost i inovaciju kroz svjetlosne umjetničke radove.

Svečano otvorenje je zakazano za 29.12.2023. u 18 sati kada počinje sa svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20 sati sa interaktivnim 3d mappingom.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

FESTIVAL SVJETLA U SARAJEVU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content