Festival svjetla u Sarajevu

U Sarajevu je otvoreno prvo izdanje novog festivala u gradu – Festivala svjetla.

 

 

Festival svjetla Sarajevo zamišljen je kao događaj koji će tokom tri mjeseca trajanja (od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024. godine) biti atrakcija za građane i posjetioce Sarajeva. Bit će to postavka koja će obogatiti kulturno-zabavnu i turističku ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i koja će afirmisati bogato bh. prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe.

Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja bit će ispunjen svjetlosnim skulpturama, videoinstalacijama i hiljadama lampica.

Bit će ovo najveća i najbogatija svjetlosna izložba do sada postavljena u Bosni i Hercegovini, koja će Botanički vrt Zemaljskog muzeja pretvoriti u nevjerovatnu, magičnu baštu.

Svi posjetioci Festivala će uz svoje pozivnice/ulaznice na poklon dobiti narukvicu Festivala svjetla Sarajevo kao uspomenu na posjetu.

Od četvrtka 29. novembra Zemaljski muzej BiH u saradnji sa partnerima započinje akciju „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“, kada će u vrijeme održavanja Festivala svjetla Sarajevo, od 18:30 do 22:00, ulaz biti otvoren ne samo u Botanički vrt, nego i u ostatak Muzeja.  

Cilj ove akcije je da se, posebno mladim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i turistima tokom zimske turističke sezone, pruži potpuno drugačije iskustvo noćnog izlaska, pa će uz kupljenu ulaznicu za Festival svjetla Sarajevo satima moći istraživati sva ona bogatstva koja čuva Zemaljski muzej BiH i bogate svjetlosne postavke u Botaničkom vrt Zemaljskog muzeja BiH. 

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na Festivalsvjetlasarajevo.ba.  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content