Asmir Begović ušao u Guinnessovu knjigu rekorda!

  Asmir Begović ušao u Guinnessovu knjigu rekorda!

  Zahvaljujući golu sa 91,9 metara Southamptonu, golman bh. reprezentacije Asmir Begović ušao je u knjigu svjetskih rekorda. Kako je zvanično objavljeno, ovo je gol koji je postignut sa najveće udaljenosti u historiji nogometa. 

  Golman nogometne reprezentacije BiH Asmir Begović ušao je Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Begović se tako pridružio Usainu Boltu, Cristianu Ronaldu, Rogeru Federeru, Floydu Mayweatheru Jr, Lewisu Hamiltonu i mnogima drugima, koji su uvršteni u jubilarno 60. izdanje najvažnije svjetske knjige rekorda, koja će se u prodavnicama u svijetu naći od 11. septembra.

  Begović, obično hvaljen zbog svojih golmanskih sposobnosti, nakratko se pretvorio u napadača i postigao gol s najveće daljine u nogometu. Naš reprezentativac mrežu Southamptona je pogodio s udaljenosti od 91.9 metara, što nikada nikome nije pošlo za nogom.

  “Sjajan je osjećaj naći se u ovakvoj knjizi i kao golman se stvarno tome nisam nadao, pogotovo ne za ovakav rekord, ali rado ću uživati u njemu. Zaista jako cijenim ovu nagradu, i certifikat će dobiti posebno mjesto na zidu. Hvala svima u Guinness World Records što su mi dodijelili ovu sjajnu nagradu.”

  Uz Begovića, u ovogodišnjem izdanju Guinnessove knjige rekorda našlo se nekoliko velikih sportskih zvijezda; Roger Federer, trenutno 8. čovjek na Forbesovoj listi najutjecajnijih ljudi, je rekorder u nekoliko kategorija. Cristiano Ronaldo je preskočio svog najvećeg konkurenta Lionela Messija kada su u pitanju golovi u Ligi prvaka u jednoj kalendarskoj godini. Portugalac je i izvan terena rekorder, i to kada su u pitanju ‘followersi’ na Twitteru, kojih ima preko 25 milijuna. Floyd Mayweather Jr. i Saul Alvarez su u knjigu ušli nakon što su odradili najskuplji meč u povijesti- samo za ‘pay for view’ zaradili su nevjerojatnih 150,000.000 dolara.

  Guinnessova knjiga rekorda 2015. je 60. izdanje najprodavanije knjige svih vremena. Ispunjeno je nevjerojatnim činjenicama i dostignućima, a opremljeno je i novom tehnologijom koja omogućava čitatelju da rekorde oživi u 3D-u. Knjiga će se u prodavnicama naći od 11. septembra po cijeni od 20 funti.