Aurora borealis snimljena na nebu iznad BiH

Iako mnogi misle da je to nemoguće, jedna od najljepših pojava u prirodi – aurora borealis snimljena je na nebu iznad Bosne i Hercegovine večeras.

Foto: Pixabay

Aurora borealis je svjetlosna pojava najčešće vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. Ipak, iako zvuči neočekivano, i ranije se pojavljivala u našoj zemlji, a o njenoj pojavi nad nebom iznad Sarajeva je više puta pisao i tumačio je i Mula Mustafa Bašeskija u svom “Ljetopisu”.

Prvi koji su ostavili zabilješke o ovoj pojavi bili su bosanski franjevci.

Fra Nikola Lašvanin u svom Ljetopisu u godini 1739. zabilježio je između ostaloga i sljedeće: „Na 28. marča uvečer, uoči Uskrsa. Ima u Fojnici golemo vrilo (zove se Šćona), i ovu vodu tko pije, govore da od nje gušavi, koje proteče kakono krvavo i po njemu se ufati kakono krvav skorup. I ne mogaše ga ljudi pit za niko vrime. I premda biše tada vrime kiševito, sa svim tim rika što teče iz planine bijaše bistra, a što vrilo teče iz litice, teče veoma mutno. Istoga miseca i godišta, sutradan uvečer, u niko doba noći, od sivera ukaza se nebo veoma krvavo na ti način da tko god vidi, začudi se.“

“Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, Mađarske…”, napisali su iz Bhmeteo.ba dijeleći sliku polarne svjetlosti na nebu iznad Bosanskog Novog, a društvenim mrežama dijele se i fotografije neba iznad Teočaka i Viteza.

“Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost”, pojasnio je poznati bh. metereolog Nedim Sladić.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content