Autistični genije nacrtao New York

Samo 20 minuta nakon petnaestominutnog leta, autistični genije je nacrtao nevjerovatno detaljnu panoramu New Yorka, sa vijernim prikazom ulica i zgrada bez dodatnog gledanja u slike New Yorka. Kompletni crtež je napravljen uz pravilne omjere i ni jedna zgrada nije pogrešno nacrtana. Stephenu je trebalo tri dana da završi cijeli crtež.

Stephen je rođen 24.04.1974., godine u Londonu, a kada je imao tri godine liječnici su mu dijagnosticirali autizam, nije mogao naučiti engleski jezik i živio je u potpunosti u svom vlastitom zatvorenom svijetu.Stephen jepočeo komunicira preko crteža, te je tako naučio i i pisati riječi iako nikada nije naučio govoriti. Prvo je počeo crtati životinje, pa duple autobuse iz Londonskog gradskog prijevoza i na koncu je počeo s nevjerojatnom preciznošću crtati zgrade, bez obzira je li ih imao prilike vidjeti na samo par sekundi.

On prvo nacrta najvažnije zgrade u panorami, oko njih nakon toga crta obrise zgrada s olovkom, nakon što je dobio osnovni izgled panorame, kreće s crtanjem odnosa veličina i dodaje detalje zgradu po zgradu bez obzira koliko su te zgrade sićušne na slici. Nikada ne preskače s jedne strane slike na drugu, već počne s jedne strane i završi na drugoj. Uvijek sluša muziku dok radi.Interesantno je da Stephen povećava broj detalja što god je panorama grada kompliciranija, nastoji čak i dodati veću dubinu tako što bliže zgrade crta debljim crtama dok zgrade u pozadini crta laganim pokretima vrlo često u jednoj neprekinutoj liniji.

Bez obzira što znanstvenici izučavaju autizam kroz mnoge studije, još uvijek ne mogu dokučiti na kakav način Stephen Wiltshire uspijeva zapamtiti bezbrojne detalje u jako kratkom vremenu i kako te iste detalje može bez pogreške prenijeti na papir.

Stephen Wiltshire je 2006., godine dobio orden – Order of the British Empire – za zasluge u umjetnosti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content