Plakate za sarajevsku Olimpijadu radili slavni svjetski umjetnici

U javnosti je malo poznato da su plakate za Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine radili slavni umjetnici poput Andy Warhola, Cy Twomblya, Henrry Moora.

Hundertwasser, Andy Warhole, David Hockney; Ilustracija: Arhivi

Interesantno je da će nakon 40 godina Warholov rad “oživjeti”, odnosno postati nosiva umjetnost u ograničenom tiražu, samo za 2024. godinu. 

Naime, 40 replika djela američkog slikara i dizajnera će se rekreirati u štampanoj verziji na bijelim i crnim odjevnim predmetima posebno za ovu priliku, a koje će biti moguće kupiti jedino u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Profesori i asistenti Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu radili su na različitim pripremama i rješenjima za vizuelni identitet ZOI ’84.

Cijeli grad je trebalo označiti vizuelnim komunikacijama, usmjeriti kretanje, olakšati snalaženje, opremiti ne samo borilišta već i boravišta olimpijaca. Dok su volonteri pomagali organizatorima i sportskim ekipama, osim kreativnih, studenti ALU su se uključivali na brojnim poslovima, na ispomoći u radionici sito-štampe, na izradi bilborda, u akcijama postavljanja grafika i sl.

Poster kojim su promovirane same 14. Zimske olimpijske igre osmislio je jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera na svijetu Milton Glaser. A tu je i nekoliko serija plakata čiju je produkciju finansirao Olimpijski komitet, štampanu u manjim tiražima, na približno B2 formatu.

Jednu seriju plakata je radio svjetski poznati slikar Ismar Mujezinović koji je napravio nekoliko plakata koji su ocijenjeni kao najbolji plakati ove vrste u svijetu. 

Nekadašnji ALU studenti Dragan S. Stefanović i Branko Bačanović su se uključili u izradu vizuelnog identiteta Aplikacije Sarajeva za organizaciju XIV ZOI koja je zvanično predata MOK-u 1977. godine. Dragan je dizajnirao poster a Branko katalog. Arhitekta Miroslav Antonić je autor olimpijskog znaka – poznate pahulje, a Slovenac Jože Trobec je kreirao maskotu ZOI – Vučka.

U sklopu Organizacionog komiteta igara oformljen je kreativni tim koji je brinuo o promociji i kreaciji vizuelnog identiteta. Među članovima tog tima nalazili su se, između ostalih, prof. Muhamed Karamehmedović, prof. Ismar Mujezinović, prof. Mladen Kolobarić, prof. Mersad Berber, prof. Ismet Dizdarević…

Hasan Čakar je uradio sitoštampu, a Kemal Hadžić snimio niz fotografija korištenih u dizajnu.

Olimpijske kreacije radile su Vanja Popović i Maja Ilić, kao i Selma Zukić, saradnju na grafičkom dizajnu Lore Levi, a svoj doprinos dali su i mnogi profesori ALU.

ZOI 84 Sarajevo – Činjenice koje možda niste znali

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content