Mersad Berber

Profesor Berber se svrstavao među najpoznatije i najtraženije savremene svjetske umjetnike, a njegovi radovi su sada sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki kao i muzeja u čitavom svijetu. Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegovo djelo Byzantium III, čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju. Od 2007. bio je član Ruske akademije umjetnosti.

 

Mersad Berber rođen je 1. januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu, u Bosni i Hercegovini. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Ljubljani 1963. godine , u klasi profesora Maksima Sedeja. Studentski dani su mu, kako je rekao, bili jedno od dražih razdoblja u njegovu životu, tako da je 1965. godine završio i postdiplomski studij grafike, također u Ljubljani kod profesora Rike Debenjaka.
 
Svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio mlađim generacijama, tako da je od 1978. do 1982. godine radio na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Berber je u svijetu bio jedan od najpoznatijih grafičara. Imao je čitav niz samostalnih i kolektivnih izložbi.
 
Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji, Ljubljana. Od tada započinje umjetnikovo višestrano predstavljanje javnosti, koje je zadobilo svjetske razmjere.
 
Svoju inspiraciju, kako je tvrdio, najviše je crpio iz “mističnog svijeta Bosne, njezinih otomanskih slojeva i tragičnog usuda njezinih ljudi”. Često je govorio da “nostalgija curi iz njegovih dijela” i da je “tuđina najveći ispit”. Stalno je isticao neopisivu ljubav prema Bosni i Hercegovini.

Izlagao je u svim većim gradovima svijeta, od Istanbula, Londona i Madrida, preko New Yorka do Moskve, Jakarte i New Delhija. Dobio je 50-ak nagrada, a stručnjaci su ga uvrstili među najveće svjetske postklasiciste.

Najznačajniji ciklusi su mu “Sarajevske kronike”, “Put u Skender Vakuf”, “Srebrenica”, “Hommage Vlahi Bukovcu”, “Otomanske kronike” i drugi.

Mersad Berber preminuo je 7.10.2012. godine u svom domu u Zagrebu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content