Ba Na Hills, planinski resort u Vijetnamu

Ba Na Hills, planinski resort u Vijetnamu

Ba Na Hills, planinski resort, mjesto je koje obavezno treba posjetiti u Da Nangu.

Nekada omiljeno mjesto za odmor francuskim vladarima, danas Ba Na Hills ima izgled srednjovjekovnog dvorca iza čijih se kamenih zidina nalaze kaldrmisane ulice, moderan smještaj, restorani svjetske klase i Fantasy Park u kojem se nalazi Muzej voštanih figura, Alpine Coaster, toranj sa slobodnim padom i mnoštvo drugih uzbudljivih sadržaja.

Tekst i fotografije: Emira Azganović

Kompleks se nalazi na visini od 1489 metara i do njega se može doći samo žičarom koja je osvojila tri svjetska (Guinness World) rekorda, a jedan od njih je da ima najdužu žičaru s jednom kabinom dužine preko 5 km.

French World (Francusko selo) u sklopu Sun World Ba Na Hills-a predstavlja repliku klasične i romantične Francuske iz naših fantazija, kroz seriju jedinstvenih arhitektonskih građevina: trg, katedrala, gradić, selo, gostionice. Turisti koji dođu u Francusko selo imaju jedinstvenu priliku da uđu u vremeplov i prožive jednu posebnu avanturu.

Ovdje, na Ba Na Hillsu, nalazi se Zlatni most, koji je otvoren 2018. i već je postao svjetski poznata turistička atrakcija. Polukružni most, sa ogradom boje zlata, kojeg s obje strane pridržavaju ogromne kamene ruke, koje izlaze iz planine, visok je 1400 metara. Dok šetate duž mosta stazom dugom 150 metara, zaista imate osjećaj da ste među oblacima. Most je podijeljen u osam cjelina, a svaku od njih razdvaja džinovska kamena skulptura u obliku ljudske šake. Šake  su rađene rustikom tehnikom tako da djeluju kao da datiraju iz nekog starog doba.

U Vijetnam smo putovali u martu 2019. godine na poziv ureda Qatar Airwaysa iz Sarajeva, koji iz Sarajeva preko Dohe leti u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang.

Qatar Airways dobitnik je brojnih priznanja – Najbolja biznis klasa na svijetu, Najbolja avio kompanija na svijetu, Najbolja avio kompanija na Bliskom istoku i Najbolja čekaonica za putnike prve klase.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM, TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

THAN TAI, PARK VRUĆIH VRELA U VIJETNAMU

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

HRANA U VIJETNAMU