Baden-Baden, oaza luksuza i kulture u Njemačkoj

Baden-Baden je jedan od najpoznatijih i najluksuznijih gradova u Njemačkoj, poznat po svojim termalnim izvorima, bogatoj kulturnoj sceni i predivnom prirodnom okruženju.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Tokom GTM-a 2023., koji je organizovala Njemačka turistička zajednica, imali smo privilegiju da zajedno s novinarima iz cijelog svijeta posjetimo nekoliko gradova u Njemačkoj. Naša prva destinacija bio je Baden-Baden, koji je poznat kao sinonim za termalne izvore i wellness centre na jugozapadu Njemačke.

Nalazi se na obali rijeke Os, u saveznoj državi Baden-Virtemberg u podnožju planine Švarcvald. Grad ima čak 14 termalnih izvora čija temperatura varira između 14 i 66 °C. Ovaj bogati izvor termalnih voda zajedno sa visoko specijalizovanim zdravstvenim ustanovama, luksuznim hotelima i predivnim parkovima, čini Baden-Baden savršenim mjestom za opuštanje i obnavljanje duha i tijela. Stoga ne čudi što stotinama godina privlači bogate i slavne goste a  bio je poznat kao „ljetna prijestolnica Evrope” još u 19. stoljeću. Među slavnim stanovnicima i posjetiocima Baden Badena su bili i Dostojevski, Brams, Marlen Ditrih, Richard Wagner i mnogi drugi.

Stari grad

Stari grad u Baden-Badenu je središnji dio grada s šarmantnim uličicama i zgradama te brojnim restoranima i kulturnim atrakcijama. Na ulicama ima mnogo fontana koje koriste termalnu vodu iz lokalnih izvora. Oko fontana su nerijetko postavljene drvene ležaljke tako da je wellness ugođaj prisutan svuda i pridonosi njegovom statusu kao lječilišta i wellness destinacije omogućujući posjetiteljima da se opuste i uživaju u blagodatima termalne vode dok istražuju grad.

U decembru se ovdje održava jedan od najljepših božićnih sajmova u Njemačkoj gdje možete pronaći štandove s raznim božićnim ukrasima, rukotvorinama, gastronomskim specijalitetima i toplim napicima.

Kurhaus – Srce Zabave 

Kurhaus, predivna zgrada iz 19. vijeka, predstavlja kulturni epicentar Baden-Badena. Ovaj grandiozni kompleks domaćin je različitih događaja koja spajaju tradiciju i luksuz. U samom Kurhausu možete posjetiti kazino i uživati u ekskluzivnoj atmosferi. Pored toga, tu su i koncertne dvorane koje su ugostile svjetski poznate izvođače čineći Baden-Baden važnim centrom muzičke scene. 

U sklopu Kurhaus-a nalazi se isto tako ekskluzivni restoran Hectors gdje smo pod vodstvom glavnog poslastičara pripremali čuvenu švarcvald tortu.

Trg Lichtentaler Allee – Vrt u Srcu Grada 

Ovaj park, s više od 300 vrsta drveća i 400 različitih vrsta ruža, poznat je kao “najljepši vrt u Njemačkoj” koji često služi kao pozornica za brojne vrhunske događaje na otvorenom.

Duž aleje duge 3,5, kilometra smješteni su neki od najpoznatijih hotela, restorana i kafića u Baden-Badenu.

Festspielhaus – Muzika na najvišem nivou 

Baden-Baden je poznat po svojoj izvanrednoj muzičkoj sceni, a Festspielhaus je njezin epicentar. Ovaj koncertni kompleks nudi vrhunske izvedbe klasične muzike i opere čime privlači  umjetnike i zaljubljenike u muziku iz cijelog svijeta.

Gastronomska Čarolija 

Wirt haus Restoran i izletište u podnožju Schwarzwalda 

Baden-Baden je također poznat po svojoj kulinarskoj sceni. Restorani grada nude široku paletu ukusnih jela, od tradicionalnih njemačkih specijaliteta do internacionalnih kulinarskih iskustava.

Javni prevoz

GTM 2023. se fokusirao na održivi turizam, putovanja za sve i bio je organiziran kao ‘Green Meeting’. Organizatori su poduzeli konkretne korake kako bi smanjili ugljični otisak događaja, uključujući ekološki prihvatljivo putovanje željeznicom, nadoknađivanje emisije CO2 svih letova i korištenje isključivo javnog prijevoza tokom našeg boravka u Njemačkoj.

Baden-Baden ima dobro organiziran javni prevoz, autobuse i tramvaje, koji omogućuju lako kretanje unutar grada i okoline.

Grad ima dobru željezničku povezanost sa drugim gradovima u Njemačkoj. Glavna željeznička stanica u Baden-Badenu omogućava putnicima brzu vezu s drugim gradovima u regiji i širom Njemačke.

Deutsche Bahn AG je najveća mreža željeznica koja pokriva veliki dio Njemačke i povezuje njemačke gradove sa drugim gradovima u Evropi. Tokom 8 dana putovali smo vozom kroz Baden Baden, Stuttgart, Köln, Dizeldorf, Dortmund i Essen.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content