Pravili smo Švarcvald tortu u Baden Badenu

Na poziv njemačke turističke organizacije bili smo u Baden Badenu. Tokom naše posjete ovom prekrasnom gradu, imali smo priliku posjetiti restoran Hector, gdje smo sudjelovali u posebnoj radionici i zajedno s glavnim slastičarem  pripremali ukusnu Švarcvald tortu.

 

Evo recepta za Schwarzwälder Kirschtorte (Švarcvald tortu):

Sastojci za biskvit:

4 jaja
150 g šećera
120 g brašna
30 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 kašike mlijeka

Sastojci za fil:

500 ml slatke pavlake
400 g višanja (svježih ili iz kompota)
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike višnjevače (opcionalno)

Sastojci za ukrašavanje:

Čokoladne strugotine ili čokoladne listiće
Dodatne višnje za dekoraciju



Priprema biskvita:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu.

Dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i mlijeko.

Pažljivo promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Smjesu prelijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista.

Ostavite biskvit da se ohladi.

Priprema fila:

Umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom dok ne postane čvrsta.

Dodajte šećer i dobro promiješajte.

Ako koristite višnje iz kompota, ocijedite ih. Lagano umiješajte višnje u pavlaku.

Slaganje torte:

Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela.
Stavite prvi biskvitni sloj na tanjir za posluživanje.
Premažite sloj biskvita sa pola fila od slatke pavlake i višanja.

Ponovite postupak s drugim slojem biskvita i filom.
Na kraju stavite treći biskvitni sloj na vrh torte.



Ukrasite tortu:

Premažite cijelu tortu preostalim filom.
Ukrasite tortu čokoladnim strugotinama ili listićima čokolade.

Stavite dodatne višnje po vrhu za dekoraciju.

Ohladite tortu:

Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne najmanje 2-3 sata, idealno preko noći.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content