Baden-Württemberg – Sunčana strana Njemačke

Smještenu u jugozapadnom dijelu Njemačke, saveznu državu Baden-Württemberg punu iznenađena posjetili smo na poziv Turističke zajednice Njemačke. Slijedi naše putešestvije o jednom od najrazvijenijih i najbogatijih područja u ovoj zemlji

Fotografije i tekst: Amel Azganović

 

Za Baden-Württemberg se kaže da je zemlja iz snova. Zašto je to tako, počinjete otkrivati već na samom početku putovanja. 

A ako ste osviješten čovjek svjestan važnosti očuvanja života na planeti Zemlji, posebno će vam biti toplo oko srca kada čujete koliko je ova savezna država Njemačke predana održivosti i zaštiti okoliša.

 

Izgradnja održive budućnosti

Baden-Württemberg aktivno sudjeluje u njemačkoj energetskoj tranziciji, tako što fokus stavlja na povećanje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije stakleničkih gasova. U tu svrhu daje podršku projektima poput solarnih panela i vjetroelektrana. 

No, Baden-Württemberg također stimulira očuvanje zelenih prostora i biološke raznolikosti, promoviše održivu mobilnost i podržava ekološku poljoprivredu. Njegove inicijative odražavaju predanost izgradnji održive budućnosti, balansirajući ekonomski razvoj s ekološkom odgovornošću kroz saradnju s vladom, industrijom, akademskom zajednicom i građanima.

Putovanje kroz Baden-Württemberg otkrilo nam je nevjerovatnu ravnotežu između održivosti, kulture, prirode i čarolije božićnih marketa. Ova regija osvaja srca posjetioca svojom bogatom historijskom baštinom i održivim pristupom, ali pruža i jedinstvena iskustva koja često nadmašuju očekivanja.

 

Božić u Stuttgartu

Naše prvo odredište bio je Stuttgart, glavni grad Baden-Württemberga. Najprije smo osjetili atmosferu urbanog centra, istražili stari dio grada i posjetili božićni market, gdje su niske temperature bile nemoćne pred brojnim posjetiocima, koji su uživali u kulturi i bogatoj gastronomiji.

Jedan je to od najstarijih i najvećih božićnih marketa u Njemačkoj i Evropi, s oko 300 štandova i tradicijom dužom od 300 godina. Svake godine se biraju najbolji štandovi, a posjetioci mogu uživati u širokom spektru božićnih poslastica, uključujući tradicionalni specijalitet Springerle i slatku voćnu veknu Hutzelbrot.

U Stuttgaru veličanstveni svjetlosni spektakl možete doživjeti u magičnom Christmas Gardenu. Tokom zimske sezone, zoološki i botanički vrt Wilhelma transformiše se u romantičnu bajkovitu zemlju čuda, obogaćenu blistavim svjetlosnim instalacijama i audio-vizuelnim efektima. Kružna šetnja dužine približno dva kilometra vodi posjetioce kroz osvijetljene životinjske skulpture i laserske animacije smještene u šumarku sekvoje. 

 

Jelka iz vaših snova

Nakon obilaska kapelice na Württembergu s pogledom na Stuttgart i vinograde, uputili smo se prema Bad Urachu, gdje nas je iznenadio snijeg, dodajući idiličnu notu atmosferi.

Skoro pa uzvišeno iskustvo pružila nam je porodična održiva farma na kojoj se uzgajaju božićne jelke na sedam hektara zemlje. Riječ je o organski certificiranoj kulturi jelki s najvećom raznolikošću sorti u području biosfere Švapske albe. Pored ekološkog i održivog koncepta uzgoja bez upotrebe mineralnih đubriva, herbicida i pesticida, te bez hemijske regulacije rasta, glavni fokus je na nenadmašnoj raznolikosti sorti.

Tokom prva tri vikenda Adventa, subotom i nedjeljom od 9 sati, posjetioci imaju priliku sami uzgajati svoju jelku iz više od 10 različitih sorti po vlastitom izboru. Za to mogu koristiti drvca visoka 2 metra oblikujući ih prema vlastitim željama. Ljubazno osoblje osigurat će sve što je potrebno za oblikovanje savršene jelke i  sigurno je spakovati za transport. Cijene stabala variraju od 10 do 23 eura po metru, u zavisnosti od sorte i kvalitete drveta.

 

Bajkoviti srednjovjekovni grad Bad Urach 

Već po ulasku u grad vaše simpatije zadobija arhitektura iz 14. vijeka. Toliko je značajna za grad Bad Urach da svoj autentični stil i danas s velikim poštovanjem njeguje. 

Impresivni dvorac Hohenurach, koji dominira horizontom i pruža predivan pogled na okolne pejzaže, jedna je od glavnih atrakcija grada, no Bad Urach važi i za odredište poznato po termalnim izvorima koji su privlačili posjetioce još od srednjeg vijeka, pružajući opuštajuće doživljaje i wellness mogućnosti. 

Smješten u srcu šumske regije Schwarzwald, grad nudi brojne staze za planinarenje i prirodne ljepote koje čekaju da budu istražene. Kulturna scena obuhvata tradicionalne manifestacije, muzeje i lokalne zanate, čineći Bad Urach izuzetno atraktivnim odredištem za one koji žele doživjeti harmoničan spoj historije, kulture i prirodnih ljepota.

 

Freiburg – 900 godina historije

Putujući prema Black Forestu stigli smo u impresivni resort Dorint Therme, gdje smo bili i smješteni, te se odmah zaputili ka Freiburgu. Grad bogate historije koja seže unatrag gotovo devet vijekova, danas je poznat po svojoj progresivnosti, održivosti i kulturnoj raznolikosti.

Jedan od najpoznatijih simbola grada je Freiburger Münster, impozantna gotička katedrala koja dominira centrom grada, a tu je i pitoreskna stara gradska jezgra s uskim uličicama, trgovima i šarmantnim trgovinama.

Kako slovi za grad predvodnik u domenu održivosti u Njemačkoj, Freiburg je dobio status Zelenog grada. 

Pravi je pionir u implementaciji obnovljivih izvora energije, s brojnim solarnim panelima, vjetroelektranama i drugim ekološkim energetskim projektima. Primjer takvog pionirskog pristupa je Freiburger Solarsiedlung, solarna četvrt, koja ilustruje održivu urbanističku koncepciju maksimalnog korištenja solarnih izvora energije.

Grad potiče ekološku gradnju i energetsku efikasnost kroz smjernice koje promovišu održivu izgradnju i smanjenje potrošnje energije u zgradama. Inovativne tehnologije primjenjuju se u mnogim novim građevinama kako bi se minimizirao njihov ekološki uticaj.

Aktivna promocija javnog prevoza i biciklizma smanjuje emisije stakleničkih gasova i promoviše ekološki prihvatljive oblike prevoza. Grad se ponosi dobro razvijenom mrežom biciklističkih staza i visokokvalitetnim javnim prevozom.

Freiburg, također, podržava održivu poljoprivredu ohrabrujući lokalnu proizvodnju hrane i smanjenje CO2 otiska povezanog s prehrambenom proizvodnjom. Inicijative za smanjenje otpada i poticanje recikliranja integralni su dio održive poljoprivrede i prehrambene politike grada.

Posvećenost obrazovanju i podizanju svijesti o održivosti među građanima jasno se očituje kroz angažman Univerziteta u Freiburgu i organizaciju edukativnih događanja i kampanja u gradu.

Održavanje zelenih površina i parkova ne samo da pruža prostor za rekreaciju, već igra ključnu ulogu u očuvanju biološke raznolikosti, doprinoseći ukupnoj kvaliteti života u ovom gradu. 

 

Feldberg – zimski epicentar sportskih aktivnosti

Naša posljednja stanica u saveznoj državi Baden-Württemberg bio je Feldberg u Schwarzwaldu. Najviša planina očarava svojom ljepotom tokom cijele godine, a zimi postaje epicentar raznovrsnih sportskih aktivnosti.

Feldberg pruža izvanredne mogućnosti za skijanje i snowboarding, sa stazama prilagođenim različitim nivoima vještina. Za ljubitelje nordijskog skijanja, tu su dobro uređene staze za klasično i skijaško trčanje, smještene u prekrasnom prirodnom okruženju Schwarzwalda. 

I sankanje predstavlja popularnu zimsku aktivnost na ovom području, dok snow parkovi pružaju prostor za adrenalinske sportove. Tokom zimske sezone organizuju se različite manifestacije, takmičenja i koncerti povezani sa zimskim sportovima.

Kruna našeg putovanja bila je posjeta jedinstvenom božićnom marketu Ravennaschlucht.

Smješten ispod impresivne željezničke pruge i osvijetljen prazničnom rasvjetom, osim štandova s bogatom gastronomskom ponudom, posjetiocima nudi vidikovac s koga pogled ostavlja bez daha. 

Foto: Yao Han

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content