Bajka zvana Planinska kuća – “Sedam Vlašića”

Once upon a time…

Sunčeva i Mjesečeva majka poslale su sedmoricu braće da donesu sreću i ljepotu iz dalekog svijeta. Šestorica su se sretno vratila, ali se njihov sedmi brat izgubio. Sasvim slučajno, jedne večeri, Mjesec ga je pronašao na prelijepoj planini, u koju se pretvorio…Sedam Vlašića

Foto: Planinska kuća “Sedam Vlašića”

 

Ovako započinje bajka zvana “Planinska kuća – Sedam Vlašića”. Oduvijek me zanima kako, i po čemu, se ljudi odluče da nazovu svoj hotel, hostel ili vikendicu, te me oni nesvakidašnji i neobični nazivi uvijek prvo i privuku. Tako bilo i ovaj put. Kada sam naišla na naziv ove kućice, moram priznati da sam na prvu pomislila “kakvih sedam, Vlašić je jedan”. Kuća je smještena na nadmorskoj visini od 1.500 metara, na padinama, meni najdraže, planine Vlašić. Tačnije, na Galici. Sa ove planine se od proljeća pa sve do jeseni golim okom jasno može vidjeti sazviježđe Vlašići. Vlašići, odnosno Plejade, najpoznatiji su i nama najbliži otvoreni skup jako sjajnih, plavih zvijezda, od kojih se najviše ističe njih sedam, najsjajnijih, po čemu je ova planinska kuća i dobila ime. Odluka vlasnika da baš po ovome sazviježđu nazovu svoju kuću me zaista prijatno iznenadila i oduševila.

Foto: Planinska kuća “Sedam Vlašića”

A da li ste i vi u zadnje vrijeme imali priliku vidjeli ono što nazivaju “kućica iz snova”?

E, ovo je definitivno moja. Čista zaljubljenost. Rustikalni stil, domaćinski ambijent i toplina. Toplina doma. Na prvu se vidi da je u apsolutno svaki kutak utkano mnogo pažnje i ljubavi. Ručno rađeni ukrasi, slike na zidovima, pa i oni najsitniji pomno birani detalji su nešto što daje posebnu notu i čini ovu kućicu zaista jedinstvenom. Drugačijom. Miris svježih domaćih kolača se osjeti odmah na ulazu i vraća u djetinjstvo i one bezbrižne dane. Ustakljena i prostrana terasa je definitivno najatraktivnije mjesto u kući. Sa ove terase se pruža neodoljiv i spektakularan pogled, od kojeg se garantujem nećete moći odvojiti. Danima bih mogla posmatrati samo taj prizor. Netaknuto prirodno okruženje, ugodna atmosfera i taj cjelokupni dojam su, kažem vam, čista zaljubljenost. Sa ovog mjesta ćete se zasigurno vratiti očarani ljepotom prirode, prepuni utisaka, uspomena i najdivnijih fotografija.

Foto: “Planinska kuća “Sedam Vlašića”

Do kućice se može doći iz dva pravca. Iz pravca Babanovca i starom vlašićkom cestom, koja neopisivom prirodom i prelijepim pejzažima, bez pretjerivanja, oduševljava. Cijeli prostor u kući i oko nje je pogodan za one vama posebne događaje koje želite podijeliti samo sa najbližim i najdražim osobama.

Ili samo za vas dvoje.

Odaberite neki datum! Evo, neka bude jedna obična srijeda. Ili petak. Ma neki običan, a samo vaš dan. Iskradite se i otiđite! Bez puno razmišljanja. Gledajte kako vatra iz kamina šara zidove odsjajem i sjenama koje pravi! Cijeli prostor ispunite smijehom! I zagrljajima! Slušajte pucketanje vatre i kišu kako pada! Oduševite se najdivnijim bojama jeseni, a ukoliko zabijeli snijeg, tek će to da bude onaj pravi planinski ugođaj! Ušuškajte se u dekicu i uživajte! Svim čulima. Na predivnoj terasi probudite se uz najljepši pogled ikad! Neopisivo čaroban. Neka vam cijeli prostor zamiriše na kafu! Ili čaj. Prepustite se i stvorite uspomene! Nahranite oči i dušu! Odmorite se! I neka to bude samo “vaša kućica”! Ona kojoj ćete se uvijek rado vraćati. Jer, ovo je zaista jedno posebno mjesto. Za najposebnije priče. I one koji vole zvjezdano nebo.


Planinska kuća “Sedam Vlašića”

@mountain_home.sedamvl

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content