Bajkoviti Njemački dvorci

Sjećate li se Trnoružicinog dvorca iz crtanog filma? Jeste li ga poželjeli vidjeti uživo? Moguće je! Za crtanje tog dvorca Disneyjev umjetnik bio je inspirisan dvorcem Neuschwanstein. I nije jedini koji je nestvarnom ljepotom očarao mnoge. Njemački dvorci opjevani su u pjesmama, dočarani u knjigama, o njima su snimljeni mnogi filmovi. Ali, doživljaj je pravi samo ako ih posjetite

Linderhof – ©DZT/Bayerische Verwaltung der Staatlichen Schlösser, Gärten und Seen (Ernst Wrba)

Sponzorisani članak

Nekada su dvorci imali stambenu i odbrambenu namjenu, a danas su tu da prkose vijekovima i podsjete nas na neka davna vremena. Oni danas također svjedoče o luksuzu nekadašnje Evrope. Na maštovito putovanje u prošlost vodimo vas kroz najljepše dvorce u Njemačkoj.

Ludwigovi dvorci

Tri najljepša njemačka dvorca sagradio je kralj Ludwig II – Neuschwanstein, Linderhof i palaču Herrenchiemsee. Svi ovi dvorci izgledaju nestvarno, bajkovito, pa su Ludwiga u narodu prozvali Kraljem bajke. Najpoznatiji od ova tri je dvorac Neuschwanstein i gotovo da nema osobe koja nije ostala očarana njegovom ljepotom. Smješten među vrhove bavarskih Alpi, od 1892. godine služio je kao odmorište bavarskom kralju. Nastao je kao rezultat imaginacije luckastog kralja, a nakon njegove smrti otvoren je za javnost i do danas je jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu. Godišnje ga posjeti oko 1,4 miliona turista. Dvorac je, kažu mnogi, bio svijet mašte Ludwiga II, velikog fana kompozitora koji je obilježio 19. vijek, Richarda Wagnera. Slike u dvorcu inspirisane su Wagnerovim operama i srednjovjekovnim legendama.

Hohenzollern – ©DZT (Ernst Wrba)

No, prije nego što krenete u obilazak Neuschwansteina, posjetite dvorac Hohenschwangau. Ovaj dvorac bio je ljetna rezidencija Ludwigovog oca, Maximiliana II, i posjetiocima je interesantan najviše zbog činjenice da je u njemu Ludwig odrastao.

Dvorac Hohenzollern

Izgrađen na vrhu brda, u saveznoj državi Baden-Württemberg, dvorac Hohenzollern bio je dom porodice Hohenzollern, čiji su članovi postali njemački carevi u 19. vijeku.

Prvi srednjovjekovni dvorac dinastije Hohenzollern izgrađen je u 11. vijeku. Međutim, dvorac koji i danas ponosno stoji na vrhu brda izgrađen je 1847. godine, za vrijeme kralja Friedricha Wilhelma IV, u engleskom neogotskom stilu. Zahvaljujući burnoj historiji i divnoj arhitekturi, godišnje ga posjeti oko 300.000 turista iz cijelog svijeta.

Moderni svijet prošlosti

Neke od najljepših evropskih tvrđava pretvorenih u hotele nalaze se u Njemačkoj. Svi oni koji su se nekada pitali kako bi bilo doživjeti raskoš srednjovjekovnog života, taj raskoš mogu iskusiti u hotelu Schönburg, jednom od najboljih hotela – tvrđava u Njemačkoj. Nalazi se u gradu Oberwesel, datira iz 17. vijeka i definitivno pruža najbolje i najrealnije iskustvo raskoši života iz perioda srednjovjekovne Njemačke.

www.germany.travel/hr

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content