Zbog proteina i masti plodovi bamje su veoma hranljivi i ukusni,sadrže,također i vitamine A,B,C,pa, minerale-kalcij, gvožđe, uz obilje biljne sluzi. Bamja je idealno jelo za dijabetičare zbog malih količina ugljenih hidrata, a njena velika sluzavost dobra je za liječenje stomačnih i crijevnih oboljenja. Kao i kavijar, bamija se smatra afrodizijakom.
Sastojci
25 dkg sirove ili 5 dkg suhe bamje
75 dkg janjećeg masnijeg mesa
12 dkg luka (crvenog)
aleva paprika,so,biber, malo peršuna i celera, malo sirćeta,
1 limun
Priprema
U šerpu se doda meso izrezano na kockice, luk očisti i iskriža na meso, doda so, biber, izrezan peršun i celer, aleva paprika, to sve dinsta na tihoj vatri.
Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirćeta, te se voda ocijedi. Kada je meso napola izdinstano, obarena bamja se doda mesu u šerpi. Po potrebi se dodaje malo mesne juhe ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha.
Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje. Po želji dodati malo isjeckanog bijelog luka.
Prilikom serviranja dodaje se kriška limuna.