Bamija sa jagnjetinom

Zbog proteina i masti plodovi bamje su veoma hranljivi i ukusni,sadrže,također i vitamine A,B,C,pa, minerale-kalcij, gvožđe, uz obilje biljne sluzi. Bamja je idealno jelo za dijabetičare zbog malih količina ugljenih hidrata, a njena velika sluzavost dobra je za liječenje stomačnih i crijevnih oboljenja. Kao i kavijar, bamija se smatra afrodizijakom.

 

Sastojci

    •  

25 dkg sirove ili 5 dkg suhe bamje

75 dkg janjećeg masnijeg mesa

12 dkg luka (crvenog)

aleva paprika,so,biber, malo peršuna i celera, malo sirćeta,

1 limun

Priprema

 U šerpu se doda meso izrezano na kockice, luk očisti i iskriža na meso, doda so, biber, izrezan peršun i celer, aleva paprika, to sve dinsta na tihoj vatri.

Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirćeta, te se voda ocijedi. Kada je meso napola izdinstano, obarena bamja se doda mesu u šerpi. Po potrebi se dodaje malo mesne juhe ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha.

Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje. Po želji dodati malo isjeckanog bijelog luka.

Prilikom serviranja dodaje se kriška limuna.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content