Bamija sa jagnjetinom

    Bamija sa jagnjetinom

    Zbog proteina i masti plodovi bamje su veoma hranljivi i ukusni,sadrže,također i vitamine A,B,C,pa, minerale-kalcij, gvožđe, uz obilje biljne sluzi. Bamja je idealno jelo za dijabetičare zbog malih količina ugljenih hidrata, a njena velika sluzavost dobra je za liječenje stomačnih i crijevnih oboljenja. Kao i kavijar, bamija se smatra afrodizijakom.

     

    Sastojci

      •  

    25 dkg sirove ili 5 dkg suhe bamje

    75 dkg janjećeg masnijeg mesa

    12 dkg luka (crvenog)

    aleva paprika,so,biber, malo peršuna i celera, malo sirćeta,

    1 limun

    Priprema

     U šerpu se doda meso izrezano na kockice, luk očisti i iskriža na meso, doda so, biber, izrezan peršun i celer, aleva paprika, to sve dinsta na tihoj vatri.

    Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirćeta, te se voda ocijedi. Kada je meso napola izdinstano, obarena bamja se doda mesu u šerpi. Po potrebi se dodaje malo mesne juhe ili vode. Mora se paziti da se bamja ne prekuha.

    Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje. Po želji dodati malo isjeckanog bijelog luka.

    Prilikom serviranja dodaje se kriška limuna.