Banjalučka kupališta

Banja Luka ima sve što je potrebno za ljetno osvježenje: krasne plaže uz rijeku Vrbas, ali i svoje među građanima popularne bazene s primamljivom ponudom

Foto: Furaj.ba

Mnoge generacije Banjalučana odrasle su na plažama Vrbasa. Kada pomenete Banja Luku, prva asocijacija je Vrbas, brza, hladna i hirovita rijeka. Kupanje na plaži Abacija, ili spuštanje niz Vrbas kod Hadži-Hivzine sedre, omiljene su ljetne uspomene brojnim generacijama zaljubljenika u Vrbas. Među stanovnicima Banje Luke plaža Vrućica veoma je popularna zbog termomineralnih svojstava, to jeste miješanja tople vode iz izvora s hladnim Vrbasom. Bilo da odaberete Vrućicu, Abaciju, Studenac, gradsku plažu ili neku od brojnih neimenovanih i skrivenih “divljih plaža”, nećete pogriješiti i svakako nećete ostati ravnodušni prema šarmu Vrbasa.

Foto: Kale94 – Foto baza

Inspiracija za ljudsko stvaralaštvo

Vrbas je jedna od najljepših i najpoznatijih rijeka u Bosni i Hercegovini, a ono po čemu je posebno poznat je specifični čamac karakterističan samo za Banju Luku i Vrbas, takozvani “vrbaski čamac” ili dajak. Bez imalo pretjerivanja može se reći da je dajak za Banju Luku, ono što je gondola za Veneciju. Tokom godina Vrbas je bio i ostao inspiracija za brojna umjetnička i književna djela. Manifestacija Ljeto na Vrbasu jedna je od najstarijih manifestacija u Banjoj Luci, koja datira od 1953. godine. Vožnja dajaka uz tradicionalne skokove s Gradskog mosta već decenijama unazad privlače veliki broj turista u grad na Vrbasu.

Pored Vrbasa, u ljetnim danima Banjalučani često traže osvježenje na plažama rijeke Vrbanje i Suturlije, ali i na bazenima. Predstavit ćemo vam tri popularna banjalučka bazena.

FORTUNA

Wellness i sportsko rekreativni centar “Fortuna” postoji od 2008. godine i ujedno predstavlja prvi banjalučki wellness centar. Posjetiocima su na raspolaganju tri otvorena i jedan zatvoreni bazen, preciznije – za odrasle posjetioce poluolimpijski bazen, odnosno hidromasažni bazen nepravilnog oblika, a za djecu, dječiji bazen dubine 0,8 m. Otvoreni i zatvoreni bazeni su opremljeni sa savremenim automatskim sistemima filtriranja čime se pruža vrhunska higijena i čistoća vode. Sezona otvorenih bazena počinje u junu i traje dokle god vremenske prilike dopuštaju, dok je zatvoreni bazen otvoren za posjetioce tokom čitave godine. Obučeni i licencirani spasioci su prisutni na bazenima. Fortuna organizuje školu plivanja za djecu, kao i obuku neplivača. Posjetioci mogu birati između različitih vrsta ulaznica, paketa ulaznica, a postoji i mogućnost kupovine poklon bonova. Pored bogatih i kvalitetnih bazenskih sadržaja, posjetioci mogu koristiti teretanu, saunu, usluge wellness centra i frizersko-kozmetičkog salona, te mogu posjetiti ugostiteljske objekte, kao što su meksički restoran, koktel bar i restoran brze hrane. U sklopu centra nalaze se i Hotel Fortuna i Hostel Fortuna, kao i prostrani parking. Tokom ljeta se održavaju popularne žurke na otvorenom, koje su veoma posjećene. U raznovrsnu i kompletnu ponudu Fortune uvjerili su se turisti iz Italije, Slovenije, Turske, Izraela, pa sve do Meksika, što je svakako dodatna potvrda kvalitete i izreke da se dobar glas daleko čuje.

GRADSKI OLIMPIJSKI BAZEN

Gradski olimpijski bazen počeo je s radom 2010. godine. Predstavlja sportski kompleks površine od skoro 6000 kvadratnih metara obuhvatajući olimpijski bazen 50×25 m, odnosno veliki bazen dubine 2 m, te dječiji bazen ili mali bazen, dimenzija 25×10 i dubine 1,4 m. Oba bazena su izgrađena prema standardima Svjetske plivačke organizacije FINA. Zahvaljujući sistemu mjerenja, klimatizaciji, rasvjeti, solarnom sistemu zagrijavanja vode kao i adekvatanom sistemu za prečišćavanje vode, gradski olimpijski bazen je idealan prostor za organizovanje takmičenja u plivanju u vaterpolu na evropskom nivou. Posjetioci ovog bazena su sportski klubovi, ali i rekreativci.

Pored bazena posjetioci mogu koristiti usluge fitness, wellness i spa centra. Gradski olimpijski bazen također kontinuirano organizuje i školu plivanja, kao i korektivnog plivanja. Posjetioci mogu da biraju između različitih katergorija ulaznica: po satu, po broju ulazaka, cjelodnevne, sedmične, polugodišnje i godišnje.

AQUANA

Akva park Aquana smješten je u neposrednoj blizini centra grada, tačnije u naselju Borik. Otvoren je 2007. godine, a prostire se na 38 000 kvadratnih metara. Čine ga tri bazena: mali (dječiji), srednji i veliki bazen s atrakcijama, gdje se nalaze tobogan dužine 100 m, vrtlog, fontane, masažna ležišta i masažni mlazevi.

Pored bazenskih sadržaja, posjetiocima su na raspolaganju sportsko- rekreativni centar koji obuhvata terene za tenis, košarku, odbojku na pjesku i nekoliko ugostiteljskih objekata. Sezona počinje krajem maja ili početkom juna u zavisnosti od vremenskih prilika. Dnevna posjećenost bazena je 1500 – 2000 ljudi, a do sada je 2011. godina bila najuspješnija po broju posjeta. Aquana tokom ljetnih mjeseci organizuje brojne sportske turnire, ali i koncerte na otvorenom 3-4 puta godišnje. Svake godine Aquana dodjeljuje ulaznice za bazen kao nagradu učenicima generacije osnovnih i srednjih škola u Banjoj Luci.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content