Dajak – atrakcija koju morate probati na Vrbasu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #53 Spusti se niz Vrbas dajakom

Ono što je gondola za Veneciju, za Banju Luku je dajak. Ljetne dane Banjalučani rado provode u vožnji ovim jedinstvenim čamcem divljim vodama Vrbasa. 

@whitepearltravel

Autorica: Semra Hodžić

Ka zaštiti UNESCO-a

Vožnja dajak čamcem jedan je od simbola grada na obalama Vrbasa i njegovo blago. Prepoznali su to u upravi Grada Banja Luka, stoga su u martu 2021. godine podržali inicijativu koju je delegacija Dajak kluba Banja Luka uputila Ministarstvu trgovine i turizma RS za uvrštavanje dajak čamca na UNESCO-vu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog blaga.

“Imajući u vidu značaj očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta, dajak čamac kao autohtono nacionalno blago Banje Luke i Bosne i Hercegovine neupitno zaslužuje da se nađe na ovoj listi”, naveli su iz Gradske uprave, te dodali kako su svjesni potencijala da dajak može postati svojevrsni simbol i brend grada.

Grad Banja Luka planira izgradnju dajak pristaništa s ciljem poboljšanja uslova za treniranje ovoj grupi banjalučkih sportista, te omogućavanja većem broju sugrađana i turista da osjete ljepotu ovog sporta.

Jedinstven u svijetu

Dajak čamac jedinstven je u svijetu. Ime mu potječe iz turskog jezika, od riječi koja označava pritku, odnosno dugi drveni štap. Čamcem se upravlja tako što se motkom odguruje od dno rijeke.

Isprva, dajak je predstavljao prevozno sredstvo za ljude i robu s jedne na drugu obalu Vrbasa, da bi kasnije postao atrakcija. Nigdje na svijetu čamci slični dajaku ili sami dajak se ne koriste na brzoj planinskoj rijeci kao što je Vrbas. Rijeka je to koja je ponegdje plitka da njome ne mogu ploviti motorni čamci, a toliko brza da se preko nje ne mogu koristiti obični čamci. Dajak je po obliku i načinu vožnje prilagođen Vrbasu, a Banjalučani ga voze uz male dubine i obalu.

Sačuvan od zaborava

Blago koje žele da zaštiti UNESCO za mnoge je više od turističke atrakcije. Dajak i Vrbas za njih su stil života.

Brojna su sjećanja Banjalučana koja će vam rado ispričati dok odmarate na obalama Vrbasa o tome kako je nekada izgledala vožnja dajakom.

Pomažući starijim dajakašima oko održavanja čamca i slušajući strogo njihove upute, mnogi su počinjali “školu” kako bi i sami njime upravljali. Sa mirnijih dijelova Vrbasa prelazilo se na brzake, da bi se “ispiti polagali” na Prvim mlinovima. Tako se je postajalo dajakašem.

Dajakaši su ljeti radije ostajali na obalama Vrbasa nego išli na more, da ne bi propustili ni dan da se otisnu niz Vrbas. Često se našale da su više uspjeha kod djevojaka imali mladići koji su posjedovali dajak, nego automobil.

Dajak se tada vozio tokom od Slapa do Ade, a posebni dani za brojne dajakaše bili su kada dođe vrijeme Karnevala, današnjih Susreta na Vrbasu ili trka čamaca.

Foto: Kale94 – Foto baza

Porodični posao

Većinu dajaka u Banjoj Luci izrađuju članovi porodice Zamolo. Već tri generacije čuvaju tradiciju izrade ovih čamaca od zaborava. Sve je počelo od djeda Guide koji je napravio nekoliko čamaca kada se oko 1936. godine doselio u Banju Luku iz Italije. Otac Antonio prvi čamac izradio je 1963. godine, a sinovi Andrej i Dario prave ih danas.

Za izradu dajaka potrebno im je oko petnaestak dana. Najčešće ih naručuju Banjalučani, oni koji još uvijek žive tu, ali i oni u dijaspori. Cijena dajaka je oko 1.400 KM.

Kako se provozati dajakom?

Uživanje u Vrbasu i vožnji dajakom najljepše je tokom ljeta. Ukoliko se želite prepustiti Vrbasu i iskusiti jedinstvenu plovidbu banjalučkim dajakom, kontaktirajte Sportsko udruženje građana DAJAK KLUB! U Klubu organiziraju turističke ture, a možete upisati i školu dajakaštva, ako imate malo više vremena.

Ture se organiziraju svakim danom i traju oko sat vremena, a po dogovoru mogu i duže – uz npr. organizirano kupanje na obalama Vrbasa, ručak i slično. U čamcu mogu boraviti tri odrasle osobe maksimalno, ili porodica s djecom, a cijena zavisi od broja osoba na čamcu. Za vožnju dajakom za tri osobe platit ćete 45 KM.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #53 – Spusti se niz Vrbas dajakom

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste se vi provozali dajakom. Prihvatamo isključivo fotografije iz dajaka!

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE POSJETITI BANJU LUKU

TVRĐAVA KASTEL – BISER BANJA LUKE

KRUPA NA VRBASU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content