Tvrđava Kastel – biser Banje Luke

BiH Bucket List Challenge

Izazov # 52 – Otkrij tajne utvrde za ljubav i rat

Tvrđava Kastel nalazi se u samom centru Banje Luke, na lijevoj obali Vrbasa i najstariji je historijski spomenik u ovom gradu. Izgrađen je za vrijeme Rimske imperije, a dograđen za vrijeme osmanske vladavine.

Foto: Furaj.ba

Tvrđava Kastel se nalazi u užem centru grada, na obalama rijeke Vrbas i najstariji je historijski spomenik u Banjoj Luci koji potiče još iz III vijeka. Izgrađen je za vrijeme Rimske imperije, a dodatno proširen za vrijeme Osmanske vladavine. Kastel se prostire na površini od 48.000 kvadratnih metara, sa  ljetnom  pozornicom, igralištem za djecu i nacionalnim restoranom predstavlja mjesto koje se ne smije zaobići prilikom posjete Banjoj Luci. Ova tvrđava je također mjesto gdje se održavaju mnogi koncerti, festivali, kulturno zabavne i sportske manifestacije. 

Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje. Na zidovima tvrđave je bio i veliki drveni konak koji je gledao na Vrbas, kao i niz zidanih objekata iz perioda dok je u tvrđavi bila austrougarska vojska.

Foto: Furaj.ba

Posjetiti tvrđavu Kastel, a ne vidjeti Safikadin grob? Nemoguće. Ovo mjesto svjedoči o ljubavi između Banjalučanke Safikade i austrougarskog vojnika, stražara na kastelskim zidinama. Nakon što je austrougarska vojska morala napustiti tvrđavu, Safikada je ostala sama. Nakon nekog vremena, lijepa Banjalučanka dobija vijest o njegovoj smrti i odlučuje da se baci pred top, kako bi se susrela s njim u smrti. Na mjestu gde je njeno tijelo palo nalazi se spomenik, pored kojeg zaljubljeni parovi pale svijeće za najvažniju emociju na svijetu – Ljubav. 

Historijsko područje – Tvrđava Kastel 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kako stići

Od centra Banje Luke do tvrđave možete doći pješice za desetak minuta lagane šetnje Ulicom Ivana Franje Jukića.BiH Bucket List Challenge

Izazov #52 – Otkrij tajne utvrde za ljubav i rat

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili tvrđavu Kastel.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE POSJETITI BANJU LUKU

DAJAK – ATRAKCIJA NA VRBASU KOJU MORATE PROBATI

KRUPA NA VRBASU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content