Beč – grad kongresnog turizma

Beč je izgradio izvanrednu reputaciju grada za održavanje poslovnih sastanaka čuvajući iz godine u godinu svoju top poziciju u ovoj turističkoj oblasti

Koliko znači biti grad kongresnog turizma dovoljno ilustruju podaci da kongresni turizam osigurava 20.000 radnih mjesta u Beču, gdje je prošle godine svako osmo noćenje ostvareno zbog održavanja kongresa, dok je ukupan porezni prihod od kongresa i sastanaka iznosio čak 296,59 milijardi Eura, od čega je 36,15 miliona Eura otišlo samom gradu. Zaključeno je, također, da jedan učesnik kongresa po danu potroši 538 Eura, odnosno duplo više nego što potroši turista, čiji budžet iznosi 252 Eura.

Siguran i stabilan

Mnogo je razloga koji idu u prilog bečkoj reputaciji. Uz privlačne prirodne i kulturno-historijske ljepote nižu se brojne druge pogodnosti koje omogućavaju rast i stabilnost ove privredne grane. Tako je Beč jedan od najsigurnijih gradova na svijetu s malom stopom kriminala. S druge strane, austrijska ekonomija veoma je pouzdana, što je uvijek dobra vijest za organizatore. I stopa inflacije je niska, baš kao i stopa nezaposlenosti.

Do austrijske prijestolnice stiže se na različite načine, a direktni let iz bilo kojeg drugog glavnog grada ne prelazi tri sata trajanja. Za 20 minuta stiže se taksijem od aerodroma do centra grada, a gradskim vozom već za 16 minuta. Beč ima efikasan i siguran javni prijevoz, te 1500 gradskih bicikala.

Poslovna zona

A šta Beč predstavlja u svijetu biznisa dočarava podatak da je preko 300 internacionalnih korporacija premjestilo svoja istočnoevropska sjedišta upravo na njegovu lokaciju. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Beč ima potencijal za razvoj tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Impresivne su njegove mogućnosti za organizovanje kongresa: tri različita konferencijska centra, 96 hotela za sastanke, 439 hotela svih kategorija sa 33,730 soba. Mogući su sastanci za do 1000 delegata u jednoj prostoriji.

Tehnički univerzitet u Beču (TU Wien) se u okviru dugoročnog projekta “TU UniverCity” pretvorio u moderan kampus koji za konferencije stavlja na raspolaganje 110 prostorija za predavanja, 10 prostorija za prezentacije s ukupnim kapacitetom od 10.000 osoba. Ovdje se u 2016. godini održalo 27 konferencija – 24 internacionalne, te tri nacionalne, s ukupno 5.500 učesnika.

U gradu u kojem je živjelo više kompozitora nego bilo gdje drugo postoji također preko 7400 barova i restorana s više od 2500 mjesta za sjedenje na otvorenom.

Wien Panorama mit Rathausmann

Zeleni sastanak

Teško bi bilo pronaći grad u Evropi koji u odnosu na svoju ukupnu površinu ima toliko zelenih prostranstava. Šume, travnjaci, parkovi i bašte pokrivaju oko pola grada. Krasi ga i duga prošlost brilijantnih naučnih i medicinskih istraživanja. No, Beč nije samo grad nauke, nego je internacionalno priznat i kao grad okoliša.

Kako dolazak velikog broja turista generira i određene ekološke nedostatke – prosječni kongresni gost proizvede po danu 3,5 kilograma smeća – popularizira se učešće u zaštiti klime i održivom korištenju resursa s pozivom da svako svoj sastanak pretvori u Zeleni sastanak, kakvih je već prošle godine bilo preko 90. Zeleni sastanak u praksi označava veću energetsku efikasnost, izbjegavanje otpada kao i ekološki prihvatljiv dolazak i odlazak gostiju, što sve skupa smanjuje troškove. Postoji također mogućnost da se Green Meeting cerfiticira s austrijskom eko-etiketom.

Fotografije ustupio Ured grada Beča u Sarajevu

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content