Beč je najkvalitetnije mjesto za život na svijetu

  Beč je najkvalitetnije mjesto za život na svijetu

  Glavni grad Austrije Beč, koji je poznat po stotinama svojih muzeja, 2.000 parkova i naravno po prženoj kafi, najbolje je mjesto na svijetu za život, prema istraživanju američke agencije Mercer.

  Ovu laskavu titulu Beč je ponio već četvrtu godinu zaredom, a čak osam od prvih deset gradova nalazi se u Evropi. Cirih je na drugom mjestu, a tri njemačka grada, Minhen, Dizeldorf i Frankfurt su također među prvih deset.

  “Ukupno gledajući, evropski gradovi i dalje imaju visok stepen kvaliteta življenja, što je rezultat povećane sigurnosti, dobrog životnog standarda i napredne gradske infrastrukture”, rekao je Slagin Parakatil, viši istraživač u Merceru. Rezultati su dobri uprkos ekonomskim previranjima, politčkoj napetosti i visokoj stopi nezaposlenosti u evropskim zemljama. Među prvih deset gradova našli su se i gradovi iz Australije, Novog Zelanda i Kanade, javio je CNN.

  Mercerovi rezultati dobijeni su nakon analize lokalnih životnih uvjeta koje čini 39 faktora u 10 kategorija. Među značajnijim su bili politički i ekonomski uvjeti, stopa kriminala, pristup zdravstvenoj zaštiti, javni prijevoz… Rezultati će pomoći multinacionalnim kompanijama da odrede naknadu za zaposlenike koje šalju u inozemstvo.

  Niže ocjene dobili su gradovi u zemljama sa nestabilnim vladama ili koji prolaze kroz građanske sukobe. Tu dominiraju afrički gradovi, a Bagdad i Port-au-Prince su gradovi koji prednjače na listi gradova u kojima su uvjeti za život najteži.

  Najbolji gradovi:

  1. Beč
  2. Cirih
  3. Auckland
  4. Minhen
  5. Vancouver
  6. Dizeldorf
  7. Frankfurt
  8. Ženeva
  9. Kopenhagen
  10. Bern