Beč je najkvalitetnije mjesto za život na svijetu

Beč, glavni grad Austrije, koji je poznat po stotinama svojih muzeja, 2.000 parkova i naravno po prženoj kafi, najbolje je mjesto na svijetu za život, prema istraživanju američke agencije Mercer.

Beč, Pixabay

Ovu laskavu titulu Beč je ponio već četvrtu godinu zaredom, a čak osam od prvih deset gradova nalazi se u Evropi. Cirih je na drugom mjestu, a tri njemačka grada, Minhen, Dizeldorf i Frankfurt su također među prvih deset.

“Ukupno gledajući, evropski gradovi i dalje imaju visok stepen kvaliteta življenja, što je rezultat povećane sigurnosti, dobrog životnog standarda i napredne gradske infrastrukture”, rekao je Slagin Parakatil, viši istraživač u Merceru. Rezultati su dobri uprkos ekonomskim previranjima, politčkoj napetosti i visokoj stopi nezaposlenosti u evropskim zemljama. Među prvih deset gradova našli su se i gradovi iz Australije, Novog Zelanda i Kanade, javio je CNN.

Mercerovi rezultati dobijeni su nakon analize lokalnih životnih uvjeta koje čini 39 faktora u 10 kategorija. Među značajnijim su bili politički i ekonomski uvjeti, stopa kriminala, pristup zdravstvenoj zaštiti, javni prijevoz… Rezultati će pomoći multinacionalnim kompanijama da odrede naknadu za zaposlenike koje šalju u inozemstvo.

Niže ocjene dobili su gradovi u zemljama sa nestabilnim vladama ili koji prolaze kroz građanske sukobe. Tu dominiraju afrički gradovi, a Bagdad i Port-au-Prince su gradovi koji prednjače na listi gradova u kojima su uvjeti za život najteži.

Najbolji gradovi:

1. Beč
2. Cirih
3. Auckland
4. Minhen
5. Vancouver
6. Dizeldorf
7. Frankfurt
8. Ženeva
9. Kopenhagen
10. Bern

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content