Sarajevski ćevap stekao je status proizvoda zaštićenog geografskog porijekla.
Ovim povodom, Udruženje sarajevskih ćevabdžija, Grad Sarajevo – City Of Sarajevo, USAID Turizam i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organiziraju svečani događaj na kojem će članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija predstaviti svoje ćevape i ponuditi besplatne degustacije.
Na linku pogledajte o kojim ćevabdžinicama je riječ: https://discoverbih.com/…/2024/08/Cevapi_Map_Sarajevo.pdf
Oznaka zaštićenog geografskog porijekla, koju dodjeljuje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prepoznaje autentičnost, tradiciju i jedinstvenost sarajevskih ćevape i unapređuje gastronomsku ponudu grada Sarajeva!
Proceduru je Grad Sarajevo pokrenuo još 2022. godine, a sada je u saradnji sa sarajevskim ćevabdžijama i Agencijom za sigurnost hrane BiH završena.
World Of Statistics objavio je nedavno listu najpoznatijih jela svijeta, a u nju je i uvršten i omiljeni bh. specijalitet – ćevapi.
“Taste Atlas” je ćevape opisao kao tradicionalno bosansko jelo koje se pravi od mljevenog goveđeg mesa, začinjeno različitim začinima poput soli, bibera i paprike u prahu.
Podsjećamo, ćevapi su se nedavno našli na 45. mjestu liste najboljih jela na svijetu koju je napravio Taste Atlas. A našao se i na drugim listama ovog svjetskog atlasa hrane: u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu, 30. mjesto na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu.
Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.