TasteAtlas svrstao ćevape u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu

Ćevapi su u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu prema zvaničnoj listi TasteAtlas – svjetskog atlasa tradicionalnih jela i “enciklopedije okusa”.

 

Foto: Furaj.ba

Inače, na Taste Atlasu ćevapi se nalaze i 30. mjestu na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu, listi na kojoj je bosanska kuhinja proglašena 25. najboljom, a Sarajevo je zauzelo 28. mjesto među najboljim gradovima na svijetu za tradicionalnu hranu.

“Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Ove sićušne, ručno motane kobasice od mljevenog mesa obično se prave s mljevenom govedinom – ili mješavinom mljevene govedine i drugog mesa – začinjene različitim začinima, poput bijelog luka, soli, bibera, kao i crvene paprike”, opisali su na svojoj stranici uz popis koji je napravljen prema ocjenama publike.

Dodaju i kako se ćevapi tradicionalno poslužuju stavljeni u mekani, blago zapečeni somun najčešće uz luk, dok neki preferiraju da ih jedu i uz kajmak, jogurt, ajran, ajvar i druge priloge.

Izvor: Taste Atlas

Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

I sada je Taste Atlas naveo gdje pojesti najbolje ćevape na svijetu (prema stručnjacima), a tu su se našle neke od poznatih čevabdžinica iz naše zemlje. Tako prema njihovom popisu od ukupno deset lokacija, na prvom mjestu je ćevabdžinica Željo, na drugom Petica – Ferhatović, a na trećem ćevabdžinica Hari iz Travnika.

Na listi se nalaze i još dvije ćevabdžinice iz Sarajeva – Hodžić i Kastel, dvije iz Mostara – Tima-Irma i Rota, kao i “Kod Muje” u Banjoj Luci. Na popis su uvršteni i restoran Limenka te pivnica Taverna, dvije lokacije u Tuzli gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi.

Kompletnu listu možete pronaći na sljedećem linku, na dnu stranice.

Taste Atlas

Interesantno je da se na listi nalazi i sarma, ali iz Turske, no to se jelo tradicionalno priprema i u BiH, pa i srbijanska pljeskavica – jelo koje također možete naći na menijima ćevabdžinica i restorana širom naše zemlje.

Na popisu je čak osam jela od mljevenog mesa iz Turske, a tu su kebab, tri vrste dolmi, dvije vrste ćufti te punjeni patlidžan tzv. karniyarik, jela koja se također jedu i kod nas. Prvo mjesto zauzelo je jelo “keema” iz Indije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content