TasteAtlas svrstao ćevape u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu

Ćevapi su u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu prema zvaničnoj listi TasteAtlas – svjetskog atlasa tradicionalnih jela i “enciklopedije okusa”.

 

Foto: Furaj.ba

Inače, na Taste Atlasu ćevapi se nalaze i 30. mjestu na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu, listi na kojoj je bosanska kuhinja proglašena 25. najboljom, a Sarajevo je zauzelo 28. mjesto među najboljim gradovima na svijetu za tradicionalnu hranu.

“Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Ove sićušne, ručno motane kobasice od mljevenog mesa obično se prave s mljevenom govedinom – ili mješavinom mljevene govedine i drugog mesa – začinjene različitim začinima, poput bijelog luka, soli, bibera, kao i crvene paprike”, opisali su na svojoj stranici uz popis koji je napravljen prema ocjenama publike.

Dodaju i kako se ćevapi tradicionalno poslužuju stavljeni u mekani, blago zapečeni somun najčešće uz luk, dok neki preferiraju da ih jedu i uz kajmak, jogurt, ajran, ajvar i druge priloge.

Izvor: Taste Atlas

Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

I sada je Taste Atlas naveo gdje pojesti najbolje ćevape na svijetu (prema stručnjacima), a tu su se našle neke od poznatih čevabdžinica iz naše zemlje. Tako prema njihovom popisu od ukupno deset lokacija, na prvom mjestu je ćevabdžinica Željo, na drugom Petica – Ferhatović, a na trećem ćevabdžinica Hari iz Travnika.

Na listi se nalaze i još dvije ćevabdžinice iz Sarajeva – Hodžić i Kastel, dvije iz Mostara – Tima-Irma i Rota, kao i “Kod Muje” u Banjoj Luci. Na popis su uvršteni i restoran Limenka te pivnica Taverna, dvije lokacije u Tuzli gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi.

Kompletnu listu možete pronaći na sljedećem linku, na dnu stranice.

Taste Atlas

Interesantno je da se na listi nalazi i sarma, ali iz Turske, no to se jelo tradicionalno priprema i u BiH, pa i srbijanska pljeskavica – jelo koje također možete naći na menijima ćevabdžinica i restorana širom naše zemlje.

Na popisu je čak osam jela od mljevenog mesa iz Turske, a tu su kebab, tri vrste dolmi, dvije vrste ćufti te punjeni patlidžan tzv. karniyarik, jela koja se također jedu i kod nas. Prvo mjesto zauzelo je jelo “keema” iz Indije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi