Gdje pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini?

    Gdje pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini?

    BiH Bucket List Challenge – Izazov #58

    Sarajevski, travnički, tuzlanski ili banjalučki – vječno je pitanje čiji su ćevapi bolji? 

    Ćevapi

    Stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

    Ćevabdžinica “Petica – Ferhatović” u Sarajevu
    Ćevapi Sarajevo
    Ćevabdžinica “Petica-Ferhatović”

    U top 10 najboljih ćevabdžinica našla se i prva sarajevska ćevabdžinica “Petica – Ferhatović” koju je preporučio David Hoffmann i dvadeset četiri kritičara hrane.

    Nalazi se u srcu Baščaršije i otvorena je 1984. godine kad su se u Sarajevu održavale Zimske olimpijske igre. Po mišljenju mnogih, najstarija je ćevabdžinica u BiH. Tradicija ćevapa porodice Ferhatović datira punih 58 godina, a i dan-danas dosljedno nastavlja tu tradiciju svojim kvalitetom, ambijentom i uslugom. Njihovi ćevapćići su poznati i prepoznatljivi kako kod domaćih, tako i kod stranih gostiju.

    Posjetite ih svakim danom od 8 do 23 sata i uživajte u ćevapčićima i ostalim specijalitetima!

    Kontakt:

    Adresa: Bravadžiluk 21, 71000 Sarajevo, BiH

    Telefon: 033 537-555

    E-mail: kontakt@ferhatovic.ba

    Web: ferhatovic.ba

    Gradska ćevabdžinica “Limenka” u Tuzli
    Ćevapi Tuzla
    Gradska ćevabdžinica “Limenka” u Tuzli

    U top deset najboljih ćevabdžinica ušli su i Restoran “Limenka” iz Tuzle, kultno mjesto grada na zrnu soli, koji su preporučili brojni kritičari hrane.

    Gradsku ćevabdžinicu “LIMENKA” osnovao je davne 1967. godine Nešfet Rufati. Objekat je bio napravljen od željezne konstrukcije koja je iz vana bila obložena limom i zvao se “Gradska ćevabdžinica”. Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada imali 14 i 10 godina. U tim godinama su pomagali svome ocu koliko su mogli. Kako su godine prolazile posao se širio, a ekipa se povećavala, tako da su braća Rufati polako preuzimali obaveze od svog oca. Godine 1985. osnivač Nešfet odlazi u zasluženu penzijuu, a nedugo nakon toga i sa ovog svijeta. Braća Rufati preuzimaju sav posao u svoje ruke.

    Kako je objekat bio privremenog karaktera i obložen limom, sami gosti su ga nazvali “Limenka”. U želji da to uvaže i ozvaniče, braća su promijenila naziv objekta u Gradska ćevabdžinica “LIMENKA”. S obzirom da je objekat bio privremenog karaktera, intenzivno se radilo na tome da dobije trajni karakter. U novom objektu nalaze se od 2010. godine.

    Radno vrijeme: Zatvara se u 22

    Kontakt:

    Adresa: Patriotske lige 24, Tuzla 75000

    Telefon: 035/250-800

    Web: limenka.ba

    Ćevabdžinica “Hari” u Travniku
    Ćevapi Travnik
    Ćevabdžinica “Hari” u srcu Travnika

    Među prvih dvadeset mjesta gdje pojesti najbolje ćevape u BiH  našla se i ćevabdžinica “Hari” iz Travnika.

    Ćevabdžinica „Hari“ pozicionirala se na prvo mjesto u Travniku kao jedinstven bh. brend koji već tri decenije kontinuirano osvaja cijeli region tradicionalnom kvalitetom.

    Zauzima veoma značajno mjesto u okviru turističke gastro ponude grada Travnika zahvaljujući nadaleko čuvenim ćevapima, ali i kontinuiranoj i kvalitetnoj dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji koja datira još iz 1989. godine.

    U ovoj ćevabdžinici napravili su najveću i najautentičniju porciju ćevapa u BiH.

    Radno vrijeme: Zatvara se u 23:30 sati

    Kontakt:

    Adresa: Donja čaršija bb, Travnik 72270

    Telefon: 030/511-727

    E-mail: info@cevabdzinicahari.com

    Web: https://cevabdzinicahari.com/kontakt/

    Banja Luka

    Na listi Taste Atlasa našli su se naravno i nadaleko čuveni banjalučki ćevapi.

    Banjalučki ćevapi, specifični po tome što se ne pripremaju pojedinačno već u blokovima od po četiri komada, postali su pravi lokalni brend i duguju svoju slavu koja ih čini jedinstvenim, uključujući i osoben ukus, jednom skromnom i gotovo nepoznatom mesaru, ali u ovom slučaju velikom izumitelju, porijeklom iz Trentina. Njegovo ime je Giovanni Clazzer.


    “Taste Atlas” je ćevape opisao kao tradicionalno bosansko jelo koje se pravi od mljevenog goveđeg mesa, začinjeno različitim začinima poput soli, bibera i paprike u prahu.

    Inače na siteu “Taste Atlas” možete pronaći gdje možete pojesti neka od najboljih tradicionalnih jela na svijetu.

    Zato što jedan članak nije dovoljan…

    SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI?

    TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

    VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

    KAŽU ĆEVAPI SU TO

    BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU

    ORIGINALNI RECEPT ZA TRADICIONALNE BOSANSKE ĆEVAPE