Gdje su najbolji ćevapi u Bosni i Hercegovini?

BiH Bucket List Challenge

Izazov #51 – Pojedi ćevape u drugom gradu

Sarajevski, travnički, tuzlanski ili banjalučki? Vječno je pitanje, gdje su najbolji ćevapi u Bosni i Hercegovini…

Foto: Furaj.ba

Stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

Ćevabdžinica “Petica – Ferhatović” u Sarajevu

Ćevapi Sarajevo
Ćevabdžinica “Petica-Ferhatović”

U top 10 najboljih ćevabdžinica našla se i prva sarajevska ćevabdžinica “Petica – Ferhatović” koju je preporučio David Hoffmann i dvadeset četiri kritičara hrane.

Nalazi se u srcu Baščaršije i otvorena je 1984. godine kad su se u Sarajevu održavale Zimske olimpijske igre. Po mišljenju mnogih, najstarija je ćevabdžinica u BiH. Tradicija ćevapa porodice Ferhatović datira punih 58 godina, a i dan-danas dosljedno nastavlja tu tradiciju svojim kvalitetom, ambijentom i uslugom. Njihovi ćevapćići su poznati i prepoznatljivi kako kod domaćih, tako i kod stranih gostiju.

Posjetite ih svakim danom od 8 do 23 sata i uživajte u ćevapčićima i ostalim specijalitetima!

 

Gradska ćevabdžinica “Limenka” u Tuzli

Ćevapi Tuzla

U top deset najboljih ćevabdžinica ušli su i Restoran “Limenka” iz Tuzle, kultno mjesto grada na zrnu soli, koji su preporučili brojni kritičari hrane.

Gradsku ćevabdžinicu “LIMENKA” osnovao je davne 1967. godine Nešfet Rufati. Objekat je bio napravljen od željezne konstrukcije koja je iz vana bila obložena limom i zvao se “Gradska ćevabdžinica”. Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada imali 14 i 10 godina. U tim godinama su pomagali svome ocu koliko su mogli. Kako su godine prolazile posao se širio, a ekipa se povećavala, tako da su braća Rufati polako preuzimali obaveze od svog oca. Godine 1985. osnivač Nešfet odlazi u zasluženu penzijuu, a nedugo nakon toga i sa ovog svijeta. Braća Rufati preuzimaju sav posao u svoje ruke.

Kako je objekat bio privremenog karaktera i obložen limom, sami gosti su ga nazvali “Limenka”. U želji da to uvaže i ozvaniče, braća su promijenila naziv objekta u Gradska ćevabdžinica “LIMENKA”. S obzirom da je objekat bio privremenog karaktera, intenzivno se radilo na tome da dobije trajni karakter. U novom objektu nalaze se od 2010. godine.

Foto: Furaj.ba

Među prvih dvadeset mjesta gdje pojesti najbolje ćevape u BiH  našla se i ćevabdžinica “Hari” iz Travnika.

Ćevabdžinica „Hari“ pozicionirala se na prvo mjesto u Travniku kao jedinstven bh. brend koji već tri decenije kontinuirano osvaja cijeli region tradicionalnom kvalitetom.

Zauzima veoma značajno mjesto u okviru turističke gastro ponude grada Travnika zahvaljujući nadaleko čuvenim ćevapima, ali i kontinuiranoj i kvalitetnoj dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji koja datira još iz 1989. godine.

U ovoj ćevabdžinici napravili su najveću i najautentičniju porciju ćevapa u BiH.

Banja Luka

Na listi Taste Atlasa našli su se naravno i nadaleko čuveni banjalučki ćevapi.

Banjalučki ćevapi, specifični po tome što se ne pripremaju pojedinačno već u blokovima od po četiri komada, postali su pravi lokalni brend i duguju svoju slavu koja ih čini jedinstvenim, uključujući i osoben ukus, jednom skromnom i gotovo nepoznatom mesaru, ali u ovom slučaju velikom izumitelju, porijeklom iz Trentina. Njegovo ime je Giovanni Clazzer.


“Taste Atlas” je ćevape opisao kao tradicionalno bosansko jelo koje se pravi od mljevenog goveđeg mesa, začinjeno različitim začinima poput soli, bibera i paprike u prahu.

Inače na siteu “Taste Atlas” možete pronaći gdje možete pojesti neka od najboljih tradicionalnih jela na svijetu.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #51 – Pojedi ćevape u drugom gradu

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste probali ćevape u drugom gradu.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

KAŽU ĆEVAPI SU TO

ORIGINALNI RECEPT ZA TRADICIONALNE BOSANSKE ĆEVAPE

BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content