Izletišta oko Sarajeva

Kada iz sarajevske gradske vreve poželite pobjeći negdje, imate mnoštvo izbora za idealan kratki odmor ili rekreaciju. Čim otopli, priroda nas zove k sebi, a oko Sarajeva su se smjestila brojna atraktivna izletišta koja posjećujemo u svako doba godine, ali u proljeće i ljeto su posebna.

Ilidža je, definitivno, najveća zelena oaza Kantona Sarajevo. Ni turisti ni lokalci ne odolijevaju sportskim igrama na prostranim zelenim travnjacima, čarobnom mirisu Vrela Bosne i prostranim livadama na Stojčevcu, dugoj šetnji Velikom alejom, ugodnoj vožnji kočijom, opuštajućem druženju u nekom od lokalnih barova i još mnoga čemu što se može s lakoćom pronaći na dvadesetak minuta vožnje od centra Sarajeva.

Blizu grada su i tokom cijele godine draga izletišta svim Sarajlijama – Barice i Čavljak, od kojih ih dijeli samo devet kilometara. Na Baricama se nalazi i Park šume prijateljstva, idealno mjesto za piknik i zelena oaza gdje možete prošetati uređenim stazama, roštiljati u kućicama, popiti neko piće u restoranu. Duž šetnice uređene su klupe i u krugu parka je i dječiji park koji će naročito obradovati mališane. Šetnjom s Čavljaka se stiže do vodopada Skakavac turom preko Crepoljskog i Bukovika na kojoj možete odmarati u nekoliko planinskih domova, dok se vrijeme provedeno u prirodi može krunisati odmorom i osvježenjem u Planinarskom domu ”Čavljak” ili u istoimenom motelu nedaleko od njega. Vrijeme provedeno u prirodi možete iskoristiti i za branje ljekovitog bilja ili gljiva.

Sarajlije su oduvijek voljele odlaziti na Bjelašnicu i Igman, jednu od najboljih lokacija oko grada po pitanju kvalitete zraka. Na Bjelašnici nemojte zaobići izletište Javorov Do gdje mogu uživati i veliki i mali u sadržaju koji im je namijenjen, pa čak i vaši ljubimci, a vi ćete se odmoriti u zelenoj oazi uz malo jezero.  Daleko od gradske vreve, predivan dan možete provesti i  u parku prirode Husremovac u Dejčićima na skoro 1000 metara nadmorske visine, te se nakon ugodne šetnje odmoriti u domu „Planinski biser“ u selu Ledići ili u ribnjaku Bijela, te uživati u domaćim specijalitetima i toplim ili hladnim domaćim pićima. Svakako možete obići i okolna sela: Šabiće, Umoljane, Sinanoviće, ili Lukomir.

Trebević je turistički highlight u svim sezonama do kojeg za nešto više od sedam minuta vožnje odnedavno stižete Trebevićkom žičarom iz grada. Najveće bogatstvo je boravak u njegovoj prirodi, no uz nju tu je i nekoliko mjesta na kojima možete provesti trenutke uz osmišljeni sadržaj – hotel Pino i slovenski planinarski dom “Jure Franko s pogledom od milion dolara.

Nešto više vremena zahtijeva dolazak do izvanrednog izletišta – Bijambare, koje je udaljeno od Sarajeva 40 kilometara. Pređeni put do guste crnogorične šume koja krasi ovo zaštićeno područje bez sumnje vrijedi, jer malo gdje možete vidjeti tako lijepe pašnjake, a da ne spominjeno osebujne pećine koje su, svakako, najveća atrakcija Bijambara. Područje zaštićenog pejzaža itekako je naklonjeno roditeljima s djecom, čiji će mališani provesti vesele trenutke u vožnji vozićem i druženja u za njih napravljenom Drvenom gradu.

Najbliže mjesto za odmor gradu pored Trebevića je i Dariva, duga šetnica smještena iznad Bentbaše uz obale rijeke Miljacke. Prošetajte se do Kozije ćuprije i nazad, odmorite na klupama i u dječijem parku, a nije vam daleko ni Vrelo Miljacke, skriveni biser Sarajeva. Zatim pravac u grad na ćevape, pitu ili kafu.

Vrelo Miljacke

Unikatnih mjesta po svom izgledu i konceptu usluga u okolici Sarajeva ima sasvim dovoljno. Ostaje još samo da okupite ekipu i put pod noge.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content