Vrelo Bosne – Ilidža

BiH Bucket List Challenge

Izazov #8 – Vozi se fijekareom do Vrela Bosne

Prema starim zapisima londonskih novina još iz 19. stoljeća Vrelo Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, sa vazduhom koji krijepi, klimom koja očarava, sa pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje, i zelenilom koje odmra. 

Vrelo Bosne
Foto: Furaj.ba

Status koju su svjetski mediji dodjeljivali ovom biseru rijeke Bosne zadržao se i danas, pa nije ni čudo što nam prilikom svake posjete ostaje srce puno Bosne i sevdaha koji ispunjava.

Sam prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne i smješten je jugozapadno od grada Sarajeva (na udaljenosti od 12 kilometara), ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice. Cjelokupan ambijent posmatramo kao jedan cjeloviti dio koji uključuje Ilidžu-Vrelo Bosne-Stojčevac kompaktnu dimenziju gdje priroda potpuno caruje.

Foto: Furaj.ba

U vrijeme Austro-Ugarske

Sadašnji izgled područje Ilidže zajedno sa Vrelom Bosne dobiva u vrijeme Austro-Ugarske vladavine kada se i bilježe rekreativni sportovi poput lova, ribolova, jahanja, vožnje čamcem, izleti, pješačenje i slično. U ovo doba izgrađeni su i hoteli koji se nalaze na početku Velike aleje “Hungarija” (kasnije Hercegovina), “Austrija” (kasnije Srbija), “Bosna”, kao i veliki broj vila duž same aleje.

Foto: Furaj.ba

Velika aleja

Izlet u prirodi možete početi atraktivnom šetnjom od samog tramvajskog terminala preko banjsko-turističkog naselja Ilidža odakle Vas prati zeleni tunel zasađenih stabala platana i kestena u dužini od 3,5 km, kao najljepši drvored u BiH. Aleju sačinjavaju 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u 2 reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine.

Vrelo Bosne
Vrelo Bosne Foto: Furaj.ba

Na samom platou pri ulazu u Veliku Aleju dočekat će Vas brojni kočijaši sa primamljivim ponudama koje uključuju nezaboravnu vožnju fijakerom do samog izvora uz pokoji ponosni komentar, anegdotu ili toplu preporuku.

Već stotinu godina stari fijakeri voze od Velike aleje na Ilidži do samog izvora Vrela Bosne – idealnog mjesta za bijeg od gradske buke, zbog vazduha koji krijepi, ugodne klime i prekrasnog krajolika, što ga vjerovatno čini i najljepšim mjestom u gradu.

Foto: Furaj.ba

Spomenik prirode “Vrelo Bosne”

Centralni dio se prostire na 603 hektara površine i sastoji se od više malih bistrih otočiča u zelenilu preko kojih se nadvijaju drveni mostovi za šetače, prostrane livade, parkovi za djecu i neizostavi bijeli labudovi. Ambijent se mora doživjeti jer niti jedna riječ nije suviše dovoljna ili lijepa da predoči sve ono o čemu Vam govorimo.

Foto: Furaj.ba

S obzirom na značaj ovog prostora izuzetno je važna zaštita prirodnih resursa (flore, faune i vodenih tokova), zatim kulturnohistorijskog nasljeđa, izletničkog i turističkog potencijala, ali naročito zaštita izvorišta vode  što je jedan od razloga da je ovaj neskromni dar prirode  zaštićen i da je postao “Spomenik prirode “Vrelo Bosne”.

Cijena karte za školarce i penzionere iznosi jednu KM, organizirane grupe plaćaju 1,5 KM, a odrasli dvije KM.

Šta ostaje za kraj nego da u stilu Zabranjenog pušenja poručimo ono što ovdje svako zna. Dragi moji, pravac Ilidža, put rijeka livada gdje teferici raja iz Sarajeva. Ćebe, pivara, roštilj i odbojka sve šareno poput ćilima. To je raja iz Sarajeva.

Kako doći:

Iako do Vrela Bosne možete doći automobilom ili pješke, vožnju fijakerom ne smijete propustiti. Alejom dugom 3,5 kilometra natkrivenom krošnjama stoljetnih jablanovih i hrastovih platana vozit ćete se petnaestak minuta, ali ćete tu vožnju pamtiti cijeli život.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #8 – Vozi se fijekareom do Vrela Bosne

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku sa kočijama u pozadini ili čak sliku sa Vrela Bosne, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste se vi vozili fijakerom.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ILIDŽA, DRAGULJ PRIRODE SARAJEVA

RESTORANI I KAFIĆI NA ILIDŽI

TUNEL SPASA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content