Planina Igman nadomak Sarajeva

Jedna je od tri planine nadomak Sarajeva na kojoj su se sportisti iz cijelog svijeta dokazivali na 14. Zimskim olimpijskim igrama 1984. Igman uživa reputaciju planine sa izuzetno visokom  koncentracijom ozona, te je i u zimskom i u ljetnom periodu jedna od vodećih turističkih atrakcija u okolini bh. prijestolnice. Najposjećenija mjesta na igmanu su Veliko i Malo polje.

Foto: Furaj.ba

 

VELIKO POLJE

 Na Velikom polju za vrijeme Olimpijade održavala su se  takmičenje u nordijskim disciplinama. Veliko polje ima oko 30 km staza za skijaško trčanje i biatlon. U ljetnom periodu staza za biatlon se koristi i za vožnju biciklima a svi izletnici na Velikom polju imaju prostora za sportove, poput fudbala, košarke i odbojke a na raspolaganju su im natkrivene drvene klupe i stolovi.

Foto: Furaj.ba

MALO POLJE

Malo polje se nalazi u dolini koja sa četiri baby lifta, blagim i širokim stazama predstavlja idealnu lokaciju za ski-škole gdje će početnici bez problema načiniti svoje prve skijaške korake. U neposrednoj blizini je i žičara – dvosjed s dva kilometra skijaških staza. Upravo ovdje, na Malom Polju, nalaze se 70 i 90-metarske ski skakaonice, na kojima su tokom XIV Zimskih olimpijskih igara i sve do posljednjeg rata održavana takmičenja u ski skokovima. Na žalost, skakaonice su oštećene u ratnim razaranjima i još uvijek nisu obnovljene i stavljene u funkciju.

 

Tokom ljetnih mjeseci na Malom polju aktivan je teren za mali fudbal, boćanje, odbojku, stoni tenis, te dječiji zabavni park i staza za tubing. 

Foto: Furaj.ba

Žičara radi cijele godine. Panoramska vožnja dvosjednom žičarom na Malom polju košta 10 KM. Blizu nje možete iznajmiti bicikl i voziti se hvatajući planinsko osvježenje u ambijentu bogatom kisikom. 

Foto: Furaj.ba

Na Igmanu je otvoren airsoft i paintball centar, udaljen svega 200 metara od skakaonica. Predah, ugođaj i dobru hranu potražite u nekom od lokalnih restorana.   

KAKO STIĆI

Do Bjelašnice se dolazi dobro održavanom cestom iz pravca aerodroma iza kojeg, nakon pet kilometara, veliki znak upućuje na skretanje u desno. Ovdje se skreće prema skijalištu, dok nakon petnaestak kilometara vožnje dolazite na raskrsnicu koja vas jasno upućuje na Bjelašnicu ili Igman. Skrećete desno i dolazite prvo na Veliko polje a produžite li dalje, stići ćete do Malog polja.

Na Igman je moguće stići i iz pravca Hadžića.

Zato što jedan članak nije dovoljan…..

RATNA DŽAMIJA NA IGMANU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content