Umoljani, selo iz legendi

BiH Bucket List Challenge 

Izazov #11 – Prošetaj do Studenog potoka iz sela Umoljani

Na 1275 m nadmorske visine smjestilo se selo Umoljani, uz koje se vežu i interesantne legende. Omiljena je destinacija planinara koji se kreću planinskim stazama prema Studenom potoku, Lukomiru ili kanjonu Rakitnice. 

umoljani

Ovo slikovito selo smješteno na planini Bjelašnici, udaljeno od Sarajeva oko sat vremena vožnje, kombinacija je je prirodne ljepote s autentičnom ruralnom atmosferom. Stere pastirske kolibe čine prepoznatljivu i šarmantnu sliku ovog područja.

Za zaljubljenike u planinarenje, Umoljani je raj na Zemlji. Iz tog sela možete započeti svoju avanturu istraživanja planinskih staza koje vode prema Studenom potoku, Lukomiru ili čak kanjonu Rakitnice. Svaka staza pruža priliku da uronite u netaknutu prirodu, otkrijete prekrasne pejzaže i doživite prepoznatljivi duh planinskog života. Teren je odličan i za šetnju i brdski biciklizam. 

 

Umoljani
Foto:Furaj.ba

Iza sela Umoljani smjestila se Dolina Studenog polja, kroz koju prolazi čuveni Studeni potok. Njegova posebnost leži u tome da, kada se promatra s određene udaljenosti, potok podsjeća na zmiju, a uz njega se, upravo zbog toga, veže i jako zanimljiva legenda. Ona kaže kako je nekada davno zmaj u obliku zmije došao na to područje iz kanjona Rakitnice i da je htio pojesti stanovnike sela. Budući da je bio u obliku zmije, vijuganjem tijela napravio je i iza sebe ostavio potok kakav danas vidimo i koji jako podsjeća na kretanje zmije kroz pijesak. Stanovnici Umoljana pobjegli su na obližnje brdo Posiljak i molili se Bogu da ih spasi. Molitve su uslišene i zmaj je pretvoren u kamenu stijenu koja i danas stoji na brdu Posiljak.

Prizor koji ćete vidjeti u dolini polja jednako je očaravajući u svim godišnjim dobima.

Ukoliko ste malo hrabriji i spretniji, prošetajte do mjesta gdje se Studeni potok ulijeva u Rakitnicu, i uživate u pogledu na vodopad koji se snažno obrušava u kanjon rijeke Rakitnice.

Umoljanjani
Foto:Furaj.ba

Umoljani također obiluju autentičnim pastirskim kolibama, poznatim kao katuni, koje služe kao ljetni boravak za pastire dok stoka pase na pašnjacima. Na samo 200 metara udaljenosti od ulaza u selo, možete pronaći nekropolu stećaka. Ova nekropola sadrži oko 20 nadgrobnih spomenika, poznatih kao stećci. 

Zanimljivo je da su neki od tih stećaka ugrađeni u temelje jedinstvene džamije u Umoljanima. Ta džamija, koja ima limenu munaru, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Vjeruje se da je i čuvena jevrejska knjiga „Sarajevska Hagada“, tokom Drugog svjetskog rata, čuvana upravo u temeljima ove džamije.

Nedjeljom, Umoljani postaju posebno živo mjesto jer Sarajlije i turisti dolaze uživati u restoranim koji su okruženi zadivljujućim planinskim pejzažima. Možete uživati u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji koja obiluje autentičnim okusima, od jela pripremljenih s lokalno uzgojenim sastojcima do domaćih specijaliteta. Sjednete li na terasu restorana, možete se opustiti i uživati u pogledu koji oduzima dah, okruženi veličanstvenim planinskim vrhovima.

Kako doći:

Ako krenete sa skijališta Babin Do na Bjelašnici, potražite put prema selu Šabići. Nakon dolaska u selo Šabiće, skrenite desno i nastavite pratiti putokaz prema selu Umoljani. U Umoljanima ćete lako primijetiti putokaz koji vodi prema Studenom potoku.

Fotografije: Furaj.ba

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #11 – Prošetaj do Studenog potoka iz sela Umoljani

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku sa potokom u pozadini ili čak sliku iz Umoljana, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Studeni potok.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content