Planinarski dom “Planinski biser” u Ledićima

U slikovitom bjelašničkom selu Ledići ugniježdenom na padinama olimpijske planine Bjelašnice i Treskavice, tridesetak kilometara udaljeno od Sarajeva, smjestio se i jedan biser – “Planinski biser”.
Planinarski dom “Planinski biser” u Ledićima smješten je na 975 metara nadmorske visine, i u njemu možete uz ukusno pripremljena domaća jela i osvježavajuće tople i hladne napitke odmoriti i uživati u pogledu na vrhove Treskavice i Jahorine. Svi koji su ga posjetili kažu da nadaleko nema takvog užitka kao onog kojeg pružaju domaćini Salko i Mahira Pločo.
Do doma nije teško doći. Ukoliko krećete iz Sarajeva, nakon Krupca skrenete desno prema Bjelašnici i Igmanu, te nakon 10-tak kilometara, kako kaže i putokaz, skrećete lijevo kod table na kojoj piše Trnovo, Dejčići, Pendičići, a od nedavno i selo Ledići. Vozite vijugavom asfaltiranom cestom prateći putokaze. Nakon što prođete kroz Dejčiće, skrećete desno kod pošte i krivudavom uskom cestom nastavljate dalje kroz prekrasno planinsko okruženje prateći putokaz za “Planinski biser” koji će vas odvesti ravno do doma.
Dom je otvoren tokom cijele godine, a vlasnici nude mogućnost organiziranja raznih proslava, rođendana i druženja uz karaoke i muziku po vlastitom izboru. Ukoliko poželite, u domu možete i prenoćiti.

Domaćini su se pobrinuli da bude ugodno i vašim mališanima koje ste izveli na čist zrak, pa su i za njih spremili sadržaj kako bi im boravak bio što prijatniji.

Ovi predjeli oko sela Dejčići i Ledići i nisu toliko poznato široj javnosti, ali će vas oduševiti već kod prve posjete jer je šaroliko i bogato pitkom izvorskom vodom, prelijepim vrelima, vodopadom, divnim pašnjacima i prostranstvima. Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti. Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te se često mogu vidjeti izletnici koji beru ljekovito bilje kako bi u zimskim danima imali čaj.

Tokom posjete selu Ledići možete posjetiti Husrembegova vrela, Senabot – prirodni izvor okružen mostićima i potočićima koji pristižu sa svih strana i kojeg zovu još i “malo vrelo Bosne”, te polje u blizini na kojem se nalazi nekropola stećaka.

Kontakt “Planinski biser”

Telefon: +387(0)61/502-171

E-mail: salko.ploco@gmail.com

Zato što jedan članak nije dovoljan…

HUSREMOVAC – PARK PRIRODE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content