Šetalište Dariva

    Šetalište Dariva

    Staro sarajevsko šetalište Dariva pruža se između Bentbaše i Kozije ćuprije, jednog od najvažnijih simbola Sarajeva opjevanih i u pjesmama, te jednog od četiri stara mosta u gradu koji je svojevremeno imao ogroman značaj: put na kojem je ćuprija premošćavala rijeku bio je čuveni carigradski drum, odnosno put kojim se u doba Osmanlijske vladavine iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima carstva, sve do Carigrada.

    Bentbaša je smještena uz tok Miljacke, dok se Kozija ćuprija nalazi u kanjonu rijeke Miljacke, nekoliko kilometara istočno od Baščaršije.

    Historija je ispisana na dvije međe šetališta dugačkog osam kilometara, gdje su različite diplomate službujući u BiH posadile drvored Aleja ambasadora s mnoštvom stabala lipe. Mirno je za šetnju i promatranje prirodnih znamenitosti, poput stijene prirasle srcu mnogim alpinistima – Darive, no tu je još jedno mjesto na kojem penjači stavljaju na kušnju svoje mogućnosti – Babin zub, visoka tanka špicasta stijena, koja slijedi nakon izlaska iz starog austrijskog tunela.