Šetalište Dariva

Dariva, staro sarajevsko šetalište pruža se između Bentbaše i Kozije ćuprije, jednog od najvažnijih simbola Sarajeva opjevanih i u pjesmama, te jednog od četiri stara mosta u gradu koji je svojevremeno imao ogroman značaj: put na kojem je ćuprija premošćavala rijeku bio je čuveni carigradski drum, odnosno put kojim se u doba Osmanlijske vladavine iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima carstva, sve do Carigrada.

Bentbaša je smještena uz tok Miljacke, dok se Kozija ćuprija nalazi u kanjonu rijeke Miljacke, nekoliko kilometara istočno od Baščaršije.

Historija je ispisana na dvije međe šetališta dugačkog osam kilometara, gdje su različite diplomate službujući u BiH posadile drvored Aleja ambasadora s mnoštvom stabala lipe. Mirno je za šetnju i promatranje prirodnih znamenitosti, poput stijene prirasle srcu mnogim alpinistima – Dariva, no tu je još jedno mjesto na kojem penjači stavljaju na kušnju svoje mogućnosti – Babin zub, visoka tanka špicasta stijena, koja slijedi nakon izlaska iz starog austrijskog tunela.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content