Kozija ćuprija

BiH Bucket List Challenge

Izazov #7 – Prošetaj ili vozi bicikl do Kozije ćuprije

U legendama i predanjima ostalo je zabilježeno da je Kozija ćuprija  podignuta od strane siromašnog kozara Mehe. Njegove su se koze dugo zadržavale oko nekog grmlja na rijeci gdje on  pronađe ćup pun zlatnika. Tim je novcem platio sebi školovanje a kad je postao ugledan i bogat podanik Carevine, sagradi most na Miljacki na mjestu gdje su mu koze ukazale na zlato.

Kozija ćuprija

Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta na području grada koji su još uvijek sačuvani. Nalazi se u kanjonu rijeke Miljacke nekoliko kilometara istočno od Baščaršije.

Sagrađen je u doba Osmanlija za vrijeme Mehmed Pase Sokolovića(1565-1579) na putu iz kojeg se u doba Osmanlijske vladavine išlo prema Carigradu. Kozija ćuprija je bila mjesto na kojem su se dočekivali carski namjesnici – veziri. Svakom novom veziru pravio bi se doček na mostu. Sa Kozije ćuprije su Sarajlije  ispraćale i trgovce na put , te rođake i prijatelje na hadž u Meku i Jeruzalem.

Ova ćuprija ima jedan luk sa dva kružna otvora koja služe za brz protok vode u vrijeme poplava. Duga je 42 m, a široka 4,75 m. Danas je popularno šetalište Sarajlija.

Kozija ćuprija u Sarajevu je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kako stići

Do Kozije ćuprije vodi 8 km duga staza, uz sami tok rijeke Miljacke koju ne rijetko koriste biciklisti. Udaljena svega nekoliko kilometara od Vijećnice. Uz šetalište se nalaze mnogobrojne stijene. Najpoznatija među njima je  Babin zub, veoma privlačna ljubiteljima ekstremnih sportova.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content