Bjelašnica – nepristupačna dama

Čelična Lady među planinama. Stroga ali pravična u svojoj strogoći. Ovo bi možda bila najbolja definicija planine Bjelašnica. Bjelašnica je nepristupačna dama. Na njenom vrhu se ostaje tek toliko da se uhvati zraka Sunca. Zimi vas upozori oštrina mraza, ljeti hiroviti vjetrovi. Uz Bjelašnicu se penje polahko i dugo. Spušta se hitro i okomito.

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva. Olimpijska planina. Mjesto gdje su se na 14. Zimskim olimpijskim igrama u alpskom skijanju natjecale same legende skijaškog sporta. Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.

Galerija: Furaj.ba

Uz vještačko osnježivanje, Bjelašnica može u potpunosti biti osnježena za 48 sati. Šestosjed, koji ima 65 korpi, ide od Babinog dola do Međustanice brzinom od 6 kilometara na sat te vožnja traje 5,5 minuta. Četverosjed, koji ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu.

Sa svojim stazama, Bjelašnica je kao stvorena za porodice i zanimljiva različitim profilima skijaša – i vrsnim, i manje spretnim, i početnicima. Zahvaljujući reflektorima skijaši mogu uživati i u noćnom skijanju na u potpunosti osvijetljenoj stazi umjerenog nagiba, dužine oko 750 metara.

Po završetku skijanja, pravo sa staze, može se doći do hotela Han.

Do Bjelašnice se dolazi dobro održavanom cestom iz pravca aerodroma iza kojega, nakon pet kilometara, veliki znak upućuje na skretanje u desno. Ovdje se skreće prema skijalištu, dok nakon petnaestak kilometara vožnje dolazite na raskrsnicu koja vas jasno upućuje na Bjelašnicu ili Igman. Skrećete lijevo i dolazite na Babin dol. Desna cesta vodi vas na veliki parking, a skrenete li lijevo, stići ćete do mnogobrojnih apartmana i hotela.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

HOTEL HAN

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content