Lukomir – najviše i najizoliranije selo u BiH

BiH Bucket List Challenge

Izazov #66 – Posjeti najviše selo u BiH

Ako postoji mjesto gdje nebo dotiče krajolik i gdje je srednjovjekovni tradicionalni način života Dinarskog gorštaka i dalje prisutan, onda je to sigurno Lukomir.

Foto: Fahrudin Kreštalica

Živopisna Bjelašnica u svojim zelenim odajama na gotovo 1500 metara nadmorske visine krije najvisočije i najizoliranije selo u cijeloj BiH. Jedinstveno je po svojim kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća, od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

Foto: Furaj.ba

Veći dio stanovnika zimi odlazi u niže predjele, dok ljeti dovode stoku na ispašu. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći – žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko vijekova. Tokom posjete moguće je komunicirati s mještanima i kupiti neku od rukotvorina.

Lukomir

Foto: Furaj.ba

Selo ima vlastito groblje i manju nekropolu stećaka – nadgrobnih spomenika iz perioda srednjovjekovne Bosne, arhaične bjelašničke kuće sa čardakom u krovu prekrivene starim limom, lokalnu džamiju i školu bez džaka.

Lukomir

Foto: Furaj.ba

Pristup selu je nemoguć od pada prvog snijega u decembru pa sve do aprila, ponekad i duže. Temperature zimi se spuštaju čak i do 40 stepeni, snijeg se ne otopi do kraja maja, a napada i do dva metra. 

Kanjon Rakitnice

Između planina Bjelašnice i Visočice nalazi se kanjon rijeke Rakitnice, jedan od najdubljih u Evropi. Lukomir je postavljen na samoj ivici kanjona i od sela naniže je ambis dubok 800 metara. Pogled na kanjon je veličanstven.

Foto: Furaj.ba

Ako želite da osjetite kako to izgleda kada vam zastane dah pred veličanstvenim pogledom na dugački greben Visočice, popnite se na malo uzvišenje povrh zadnjih kuća u selu. 

KAKO STIĆI 

Krenete li od Babinog Dola na Bjelašnici, put vas vodi pored hotela Maršal prema selu Šabići. Neposredno prije Šabića očekuju vas s desne strane skretanje i uspon, bez oznaka. Prođite skretanje za selo Lukavac i nastavite prema Šabićima, a već na sljedećoj raskrsnici idite desno. Kada skrenete s glavnog puta, vozit ćete se usponom i još uvijek asfaltom prolazeći pored sela Kramari i Milišići, no ni u jedno ne skrećete. Neposredno nakon prolaska sela Milišići prestaje asfalt i ostaje još 13 kilometara tvrdog makadamskog puta kroz prekrasne pejzaže Bjelašnice. Možete ići automobilom, ali i prošetati – Lukomir je udaljen 3,5 sata hoda. 

Selo Lukomir pripada Općini Konjic, ali do njega se može doći kako iz pravca Konjica, s udaljenošću od oko 30 kilometara, tako i iz Sarajeva od kojeg ga dijeli 45 kilometara. 

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #66 – Posjeti najviše selo u BiH

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Lukomir.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LUKOMIR – POSLJEDNJE BOSANSKO SELO SNIMLJENO IZ ZRAKA

SELO LUKOMIR NA POŠTANSKOJ MARKICI BH POŠTE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content