Zimska idila u bjelašničkim selima

Osim što je odličan izbor za skijaše, Bjelašnica ima i vrlo razvijen seoski turizam tokom cijele godine. Nađete li se na ovoj olimpijskoj ljepotici, obavezno krenite u obilazak bjelašničkih sela koja će vas oduševiti ušuškana u zimskom ruhu, a način života u nekima od njih vratit će vas u daleku prošlost.

Očarat će vas idila snijegom pokrivenih Šabića, Umoljana, Sinanovića, Ledića, te Javorovog Dola, a ne sumnjamo da ćete uskoro ovu avanturu rado ponoviti! Promocija ovih šarmantnih sela sastavni je dio strategije razvoja turizma općine Trnovo, koja ulaže velike napore kako bi posjetiteljima boravak ovdje bio što ugodniji.

Putevi ka selima na Bjelašnici i zimi su jako dobro uređeni i prohodni, tako da nema razloga za strah od snježnih prepreka. Ako se odlučite za višednevni boravak u nekom od ovih sela, budite sigurni da ćete imati sve što vam treba; od moderno uređenih smještajnih jedinica novije gradnje, kvalitetnih usluga i ljubaznih domaćina, interneta…, pa do ugostiteljskih objekata koji će vas očarati bogatom gastronomskom ponudom.

ZIMSKA ČAROLIJA JAVOROVOG DOLA

Prva stanica vašeg bijega iz svakodnevnog života, u svijet prirodnih i pejsažnih vrijednosti Bjelašnice, može biti Javorov Do, smješten na nadmorskoj visini od 1250 do 1350m. Javorov Do pruža mnoštvo mogućnosti za uživanje u različitim planinarskim aktivnostima: odmor, rekreacija, šetnja označenim planinskim stazama, planinarenje…

Zimski sadržaj na Javorovom Dolu je vrlo bogat i možete uživati na tubing i stazama za sankanje. Također, možete koristiti i baby ski lift, isprobati vožnju ski sankama ili vožnju atraktivnim tubama vezanim za motorne sanke, a novost ove zime je i izgradnja snježnog zimskog parka. Poslije uživanja u snježnim igrama, možete se udobno smjestiti u obližnji restoran i počastiti se različitim specijalitetima. Nakon što se nauživate u ljepotama Javorovog Dola, vrijeme za nastavak zimske avanture na Bjelašnici, a naš prijedlog je selo Lukavac.

LUKAVAC U ZIMSKOM RUHU

Lukavac je prvo selo koje se smjestilo na putu ka bjelašničkom platou, a koje će oduševiti sve ljubitelje seoske i zimske idile. Selo zaista vrijedi posjetiti, te osjetiti mir i spokoj koji se rijetko gdje može dokučiti. Ako volite istraživati, razgovarati s domaćinima sela i uživati u čistom zraku, predlažemo da krenete u obilazak Lukavca. Vaša stanica za predah nakon toga može biti restoran Eko-Oaza koji se nalazi u selu, a radi isključivo vikendom.

ŠKOLA PRIRODE U SELU ŠABIĆI

Šabići su autentično bjelašničko selo smješteno na platou između Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Selo je smješteno na nadmorskoj visini od 1100 metara, 30 km južno od Sarajeva, a posebno je prepoznatljivo po Školi u prirodi, koja je u proteklom periodu i rekonstruisana, te je u funkciji novi savremeni objekt. Kroz Školu u prirodi učenici IV razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019 godini borave na čistom zraku, u ugodnom i mirnom seoskom ambijentu, te imaju priliku da se upoznaju s prirodnim i historijskim znamenitostima šireg područja planine Bjelašnice.

Školske aktivnosti se realiziraju u toku cijele školske godine, a do škole vodi asfaltni put iz Sarajeva koji je uvezan gradskim prijevozom i saobraća pored olimpijskih objekata na Bjelašnici. U neposrednoj blizini škole nalazi se ambulanta čije osoblje je na raspolaganju gostima škole.

Blizina kanjona rijeke Rakitnice, okružena šumom, prekrasnim stazama, pašnjacima i izvorima pitke vode, predstavlja ambijent čiste i netaknute prirode koji će vas dodatno očarati. U Šabićima možete posjetiti i nekoliko novootvorenih ugostiteljskih objekata, koji se mogu pohvaliti modernim interijerom i vrlo bogatom ponudom. Predlažemo da se upustite u avanturu, istražite Šabiće i uživate u zimskoj idili! 

UMOLJANI, SELO IZ LEGENDI

Iz sela Šabići skrenite desno i pratite pravac do sela Umoljani. Na 1275 m nadmorske visine smješteno je selo uz koje se vežu i interesantne legende. Prema jednoj legendi, veliki zmijoliki zmaj je izašao iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen 3 km od sela, i prošao kroz Studeni potok, vijugajući s namjerom da uništi selo i pojede seljane. Kada su primijetili opasnost, seljani su se povukli na brdo i počeli moliti Boga da se zmaj okameni. Bog je uslišio njihove molitve, a u stijeni se i sada može vidjeti oblik te okamenjene nemani. 

Osim toga, ovdje ćete vidjeti i autentične pastirske kolibe, a na oko 200 metara od ulaza u selo nalazi se nekropola stećaka. Njih oko 20, ugrađeno je i u temelje jedinstvene džamije u Umoljanima koja ima limenu munaru i koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. U ovom selu osjetit ćete dašak prošlih vremena, a za razliku od Lukomira, u Umoljanima ima života i tokom zime. U Kolibi Umoljani možete upotpuniti zimsku idilu Umoljana, napraviti predah i probati razne gastronomske specijalitete poput čorbe, graha, pure, uštipaka, teletine, raznih vrsta pite, janjetine s ražnja… Osim toga, tu je još nekoliko ugostiteljskih objekata koji također imaju raznovrsnu ponudu tokom cijele godine.

SINANOVIĆI, NAJSTARIJE BJELAŠNIČKO SELO

Sinanovići su najstarije selo na prostoru Bjelašnice, a od Sarajeva je udaljeno 40-ak kilometara. Ovo je jedno od sela Bjelašnice koje je posljednjih godina sve posjećenije i zanimljivije, kako građanima BiH, tako i turistima. Sinanovići su idealno mjesto za relaksaciju od gradske gužve, te uživanje u tišini i čistom zraku Bjelašnice i Visočice, što može poslužiti kao prava antistres terapija. 

Ono što posebno krasi selo su mnogobrojni izvori voda, pašnjaci, poljana Jelenača, kao i idilični prizori prirode. Posjeta Sinanovićima tokom zime je posebna, zbog izuzetno lijepih snježnih prizora, a ako poželite predahnuti od istraživanja prekrasnog krajolika, možete se udobno smjestiti u nekom od ugostiteljskih objekata koji imaju podjednako kvalitetnu ponudu. U Restoranu Visočica, možete se počastiti ukusnim specijalitetima poput uštipaka, tope, pure, japraka, graha, pita, jela ispod sača, a nakon toga slijedi kafa i ukusne slastice.

ZIMA U DEJČIĆIMA I LEDIĆIMA

Kada se iz Sarajeva uputite ka Bjelašnici i Igmanu, skrenite ka Dječićima, odakle možete nastaviti i do Ledića. Iako ne tako poznato, bjelašničko selo Ledići je po svom geografskom položaju i prirodnim resursima jako interesantno i lijepo. Ovo područje je obogaćeno brojnim pašnjacima i prostranstvima, neodoljivo lijepim manjim rijekama, potocima, izvorima i vodopadima, poznatim po čistoj i pitkoj vodi.

Poslije ugodne zimske šetnje i obilaska ovih sela, uživanje možete nastaviti uz pucketanje vatre u kaminu i toplu atmosferu kuće Planinski biser. Odavde se pruža pogled na sve ljepote sela, ali i na okolne planinske vrhove Treskavice i Bjelašnice, obavijene snježnim prekrivačem. Osim mogućnosti spavanja, ovdje možete svratiti na ugodno druženje uz svježe pripremljene čajeve, te uživati u specijalitetima bosanske kuhinje. Domaćinski raspoloženo i vrlo ljubazno osoblje Planinskog bisera potrudit će se da vam Bjelašnica i njeno selo Ledići ostanu u divnom sjećanju i da se ovdje ponovo vratite.

Svi koji istinski cijene mir i ruralni turizam, obavezno trebaju proći kroz ovaj predio Bjelašnice, jer će ih ovdje dočekati mnogo više od onoga što očekuju. Odavde dalje možete nastaviti putem ka Bjelimićima i Boračkom jezeru…, gdje ćete također naići na prohodne putove i šaroliku turističku ponudu.

Autor: Samila Ivković

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content