Vodopad Skakavac – biser nadomak Sarajeva

Vodopad Skakavac – biser nadomak Sarajeva

BiH Bucket List Challenge – Izazov #9

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. Nalazi se na rječici Skakavac, u izvorištu rijeke Vogošće. 
vodopad Skakavac
Vodeni protok vodopadom nije veliki ali zbog svoje visine od  od 98 metara spušta se u bezbroj malih vodenih slapova, kapi i najsitnih vodenih čestica koje stvaraju vodenu prašinu i čine ga jednim od najljepših i najvećih vodopada u Bosni i Hercegovini, a peti najviši vodopad na Balkanu.
VODOPAD SKAKAVAC

Osim za šetnju i odmor u prirodi, staze na Skakavcu su poznate i ljubiteljima planinskog biciklizma.

Također, vodopad Skakavac je uvršten u svjetsku listu BASE Jump odredišta za skakanje, pod nazivom Gogo Base jump Skakavac.

Dan proveden u prirodi okruženi  smrčevo-jelovom i bukovo-jelovom šumom, gdje se čuje samo cvrkut ptica i huk vode stvorit će ugođaj zbog kojeg ćete poželjeti da se ponovo vratite na ovo mjesto.

Ledom zarobljeni vodopad – biser prirode Skakavac  www.dron.ba

I naravno, poštujte ovu ljepotu i ne ostavljajte ništa iza sebe da bi nam ova prekrasna priroda koju imamo uzvratila istom mjerom.

Preporuka je da ponesete vodu i obujete vodootpornu obuću i  na stazama budete oprezni jer je tlo oko vodopada vlažno.

KAKO STIĆI

Do vodopada najlakše možete doći tako što ćete se automobilom voziti do Nahoreva ili kombijem broj 69 koji kreće iz ulice Sutjeska. Dalje nastavite pješice (oko 7 km) po dobro označenim stazama kojima po izboru, možete doći ispod ili iznad vodopada. Uz put ćete naići na mjesto sa stolovima i klupama koje je pogodno za piknik.