Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

BiH Bucket List Challenge

Izazov #15 – Istraži pećine na Bijambarama

Četrdeset kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se pravi dragulj, zakonom zaštićeno prirodno područje Bijambare. Ovo je omiljena destinacija onih koji žele spas od ljetnih vrućina potražiti u hladovini guste crnogorične šume

U sklopu zaštićenog područja Bijambare, koje se prostire na 370 hektara, na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka, vrtače i ponori dva potoka, te šest pećina.

Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

Posjetioci mogu obići s vodičem Srednju bijambarsku pećinu kroz koju vodi 420 metara duga turistička staza ukrašena pećinskim nakitom (stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama, stubovima).

Foto: Furaj.ba

Na Bijambarama se nalazi i nekropola stećaka “Mramorje” koja je tu prebačena sa lokaliteta Čevljanovići.

Na nekropoli koja datira iz 14. i 15. stoljeća nalazi se 39 stećaka u obliku sljemenjaka (32 stećka) i sanduka (sedam stećaka). Neki od njih ukrašeni su tordiranim trakama, spiralama i grozdovima.

Od nekropole kreće jedna od edukativnih staza Zaštićenog područja.

Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

Područje zaštićenog pejzaža “Bijambare” opremljeno je stolovima i klupama za boravak u prirodi, te ima igralište za djecu – Drveni grad i restoran s raznovrsnom gastronomskom ponudom. Posjeduje biciklističke, obrazovne i šumske staze.

Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

Na glavnom ulazu u Bijambare možete odabrati  hoćete li obilazak započeti turističkim vozom koji vozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li ćete iznajmiti bicikl, ili ćete šetajući uživati u krajoliku.

Foto: Furaj.ba

Kako doći

Na vogošćanskoj petlji skrenite desno na magistralni put M-18 za Tuzlu. Prvi znak za Bijambare je sa desne strane puta, na 23. kilometru od petlje. Nakon drugog znaka, 31 kilometar od petlje sa lijeve strane, nalazi se ulaz u Bijambare.    

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #15 – Istraži pećine na Bijambarama

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste bili u pećini.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BIJAMBARE – CIJENE I TERMINI ULASKA

MISTERIOZNI OBELISK KRALJA TVRKA

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content