Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

  Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

  Četrdeset kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se pravi dragulj, zakonom zaštićeno prirodno područje Bijambara. Ovo je omiljena destinacija onih koji žele spas od ljetnih vrućina potražiti u hladovini guste crnogorične šume

  U sklopu ovog zaštićenog područja, koje se prostire na 370 hektara, na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka, vrtače i ponori dva potoka, te šest pećina.

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Posjetioci mogu obići s vodičem Srednju bijambarsku pećinu kroz koju vodi 420 metara duga turistička staza ukrašena pećinskim nakitom (stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama, stubovima).

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Područje zaštićenog pejzaža “Bijambare” opremljeno je stolovima i klupama za boravak u prirodi, te ima igralište za djecu – Drveni grad i restoran s raznovrsnom gastronomskom ponudom. Posjeduje biciklističke, obrazovne i šumske staze.

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Na glavnom ulazu u Bijambare možete odabrati  hoćete li obilazak započeti turističkim vozom koji vozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li ćete iznajmiti bicikl, ili ćete šetajući uživati u krajoliku.

  Foto: Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  BIJAMBARE – CIJENE I TERMINI ULAZA