Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

  Zaštićeni pejzaž “Bijambare”

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #22

  Četrdeset kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se pravi dragulj, zakonom zaštićeno prirodno područje Bijambare. Ovo je omiljena destinacija onih koji žele spas od ljetnih vrućina potražiti u hladovini guste crnogorične šume

  U sklopu zaštićenog područja Bijambare, koje se prostire na 370 hektara, na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka, vrtače i ponori dva potoka, te šest pećina.

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Posjetioci mogu obići s vodičem Srednju bijambarsku pećinu kroz koju vodi 420 metara duga turistička staza ukrašena pećinskim nakitom (stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama, stubovima).

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Područje zaštićenog pejzaža “Bijambare” opremljeno je stolovima i klupama za boravak u prirodi, te ima igralište za djecu – Drveni grad i restoran s raznovrsnom gastronomskom ponudom. Posjeduje biciklističke, obrazovne i šumske staze.

  Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

  Na glavnom ulazu u Bijambare možete odabrati  hoćete li obilazak započeti turističkim vozom koji vozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li ćete iznajmiti bicikl, ili ćete šetajući uživati u krajoliku.

  Foto: Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  BIJAMBARE – CIJENE I TERMINI ULAZA