Bezdan – mistični kraški izvor rijeke Jasenice kod Mostara

U potrazi za čudesnim kraškim izvorima u Hercegovini, kako je sam naveo, bh. fotograf Boris Trogrančić je fotografirao i snimio mistični izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara.

Foto: Boris Trogrančić

Bezdan je zapravo popularno kupalište Mostaraca smješteno na izvoru rijeke Jasenice, koja se nalazi 5 kilometara udaljena od Mostara.

Odlikuje ga smaragdno-zelena boja, a izvire iz ponora čija dubina nikada nije izmjerena, pa je zato u narodu i prozvan kao Bezdan. 

Naročito ljeti predstavlja pravu oazu u hercegovačkom kamenu, gdje se u hladnoj vodi rijeke Jasenice traži spas od ćalopeka i hladovina drveća i šipražja koja okružuje mjesto.

Godine 2015. godine na Bezdanu je boravila ekipa sa Discovery Channela, u sklopu Balkan Cave Summita, tradicionalnog događaja koji je te godine privukao ronioce iz 15 evropskih država koji su istraživali podvodne pećine na lokacijama Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica – Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica. Tom prilikom u Mostaru je boravio svjetski prvak u ronjenju Krzystof Starnawski.

O Bezdanu se i dalje prenose mnoge legende…

Rijeka Jasenica izvire u Mostaru i svoj put završava u Neretvi.

https://www.youtube.com/watch?v=ApX70qvsvjI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content